Ugrás a tartalomra

Elszabadult távközlési műhold sodródik világűrben

Intelsat logoElszabadult televíziós távközlési műhold sodródik a világűrben, azzal fenyegetve, hogy egy másik műhold pályájára lép, és megzavarja az amerikai kábeltelevíziózást – közölték a két műholdat üzemeltető vállalatok.

Az Intelsat nemzetközi távközlési cég tájékoztatása szerint április 5-én veszítette el az összeköttetést a Galaxy-15 műholddal, feltehetően azért, mert a műhold számítógépes rendszerét egy napkitörés megrongálta. Az Intelsat távirányítással nem képes a műholdat a saját pályáján tartani, amely így az amerikai kábeltelevíziós cégeket kiszolgáló szomszédos távközlési műhold pályája felé sodródik.

A Galaxy-15 továbbra is fogad és továbbít jeleket, így azok megzavarhatják a szomszédos műhold, az AMC-11 által sugárzott jeleket, ha a Galaxy-15 május 23. táján a pályához ér.

Az AMC-11 digitális kábeltelevíziós adások jelét veszi, és az Egyenlítő feletti 36 ezer kilométeres földkörüli pályán keringve továbbítja azokat valamennyi amerikai kábeltelevíziós cégnek - közölte a műholdat üzemeltető SES World Skies cég szóvivője, Yves Feltes. A két műhold azonos frekvencián működik.

Az Európai Űrügynökség (ESA) űrszemétkövető rendszerének egyik vezetője, Emmet Fletcher elmondta: a Galaxy-15 jelenleg a Csendes-óceán felett, Hawaiitól kissé keletre lebeg. Mint mondta, a Galaxy-15 esete azért szokatlan, mert a műhold továbbra is sugároz jeleket, míg az elromlott műholdak a navigációs rendszer meghibásodása esetén automatikusan teljesen leállnak.

Feltes elmondta: megkísérlik az AMC 11-et hajtóműve segítségével az elszabadult műholdtól távolabbi pályára helyezni. Hozzátette, az SES további eljárásokat is fontolgat, de ezekről egyelőre nem kívánt beszámolni.

A két vállalat szerint nem kell attól tartani, hogy a két műhold összeütközne a világűrben.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott