Ugrás a tartalomra

Indul a DVB-T platform ötödik multiplexének tesztelése

MinDig TV Extra logoAz Antenna Hungária 2014. július 1-jétől elindítja az ötödik országos digitális földfelszíni televíziós hálózat (E jelű multiplex) adóinak tesztsugárzását. Az új kapacitások rendelkezésre állásával őszig jelentősen bővül a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kínálata, az AH a közeljövőben kibővített és teljesen új csomagokkal kíván piacra lépni.

Az Antenna Hungária folytatja a digitális földfelszíni televíziós hálózatok fejlesztését, a D multiplex júniusi országos indítását követően az ötödik országos hálózat (E jelű multiplex) kiépítése első ütemének adóberendezései 2014. július 1-jétől folyamatosan, július első felében állnak üzembe. Az AH az új hálózatot tesztsugárzás keretében egyelőre mérőjelekkel, állóképekkel, valamint az AH Infocsatornájával indítja el. A tesztsugárzás alatt az antennarendszerek és SFN (Single Frequency Network) beállítások finomhangolása zajlik, ezért rövid időszakokra lokálisan előfordulhat, hogy a tesztcsatornák zavartalan vétele nem biztosított.

Az új hálózat elindítása Szeged telephelyen érinti a B jelű multiplexet, ahol július 1-jén frekvenciacserére kerül sor: az eddigi 22-es csatorna (482 MHz) helyett a 26-os csatornán (514 MHz) lesz elérhető a MinDig TV Extra Családi csomagja.

Az új kapacitások rendelkezésre állásával őszig kibővül a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kínálata. Az AH kibővített és teljesen új csomagokkal kíván piacra lépni, a részletekről a közeljövőben további tájékoztatás várható.

Az E jelű multiplex esetében a frekvenciák a többi hálózattól eltérően egyes szomszédos országok még működő analóg földfelszíni televíziós hálózatai miatt csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért számos nagyteljesítményű telephelyről – Kékes, Szentes, Komádi, Fehérgyarmat, Csávoly és Kiskőrös – az E multiplexen lévő DVB-T adások egyelőre nem lesznek elérhetők. Pécs-Misina esetében pedig nagyon jelentős teljesítménykorlátozást kell alkalmazni, e miatt az új hálózat programjai szinte kizárólag a megyeszékhelyen lesznek elérhetők. Gerecse telephelyet illetően szabad frekvencia hiányában a jövőben sem várható az E jelű multiplex elérhetősége.

Az új hálózat lakossági lefedettsége az első ütem kiépítése után 85%-os lesz, az AH az adásokat 34 telephelyről – 19 nagy és közepes, 15 kis teljesítményű adó – sugározza. A cég tervei szerint a szerb, ukrán és román analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolását követően, a jövő évben a második ütemmel zárulhat a hazai országos DVB-T hálózatok kiépítése.

Az AH állami tulajdonba kerülésével továbbra is fő célkitűzés kiváló ár-értékarányú szolgáltatások nyújtása, valamint a szolgáltatás-portfólió további bővítése.

DVB-T frekvenciák 2014. augusztus 1-től

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott