Ugrás a tartalomra

Változások az MTVA által terjesztett közszolgálati médiaszolgáltatások tekintetében

TV setTöbbször foglalkoztunk már az MTVA háza táján idén és jövőre várható változásokkal, ezúttal részletesen összefoglaljuk a jelen állás szerinti állapotot, minden platform tekintetében.

M4 Sport

Az M4 Sport közszolgálati médiaszolgáltatás lesz, ami az Mttv. 74. § (1) szerinti, kötelezően továbbítandó csatornák közé fog tartozni, továbbítása analóg és digitális hálózatokon is kötelező lesz. Az M4 Sport az analóg hálózatokon 2015. július 4-én váltja a Duna World-öt, digitális hálózatokon pedig azzal együtt lesz elérhető, szintén július 4-től. Az M4 Sport az Eutelsat 9A műholdon, illetve a földfelszíni digitális MinDig TV platformon HD formátumban lesz elérhető, bár az előbbin a jogi korlátozások miatt részlegesen kódolt lesz, teljes műsoridejű vételéhez MTVA kódkártya szükséges. Július 1-jén át lesz konfigurálva mind a DVB-T platform, mind az Eutelsat 9A műhold 11958 MHz-es multiplexe. A DVB-T platformon megjelenik az M4 Sport mérőjele, július 4-től 18-ig a csatorna promóciója, majd ezt követően a rendszeres adás. Műholdon a Duna World HD megszűnik, ennek helyén lesz elérhető az M4 HD, a DVB-T platform esetében már taglalt menetrend szerint.

Az MTVA műholdas SD multiplexének lekapcsolása

Május 15-től elindul az M1, M2, Duna és Duna World műholdas SD változatán (Eutelsat 9A, 12207 MHz, MPEG-2) a tájékoztatás a június 30-i lekapcsolásról. Ez feliratcsík lesz, amit minden, ezt a változatot közvetlenül elérő néző lát, illetve azok a kábeles előfizetők, akinek a kábelszolgáltatója még nem állt át erről a vételi módról HD vételre vagy alternatív SD forrásra. A feliratcsík megjelenése a hetek múlásával egyre gyakoribb lesz. Szintén mától reklámszpot is látható a műholdas SD lekapcsolásról, ezt minden néző láthatja, platformtól függetlenül. A mai nap (május 15) legfontosabb eseménye, hogy elindult a Duna World MPEG-4 SD változata az Eutelsat 9A műholdon, a 11958 MHz-es multiplexben, ez fogja felváltani a megszűnő Duna World HD-t. A Duna World július 1-től kizárólag MPEG-4 SD-ben lesz elérhető. Június utolsó két hetében az SD lekapcsolásról szóló feliratcsík folyamatosan látható lesz, ezzel is figyelmeztetve az érintett nézőket és kábelszolgáltatókat, hogy június 30-án megszűnik ez a vételi mód! Szintén ebben az időintervallumban reklámszpottal fogják tájékoztatni a nézőket az Mttv. 74. § (1c) bekezdésében előírt, július 1-jén megváltozó csatornasorrendről. Mindezeket követően, június 30-án, az M1, M2, Duna és Duna World MPEG-2 SD műholdas sugárzása megszűnik, ezzel egy időben megszűnik az rádiócsatornák MPEG-1 Layer II sugárzása is.

A kötelezően továbbítandó (must carry) csatornákról

Július 1-től az analóg platformokon az alábbi csatornák továbbítása kötelező az Mttv. 74. § (1) bekezdése szerint:

M1, M2, Duna, M4

Július 1-től a digitális platformokon az alábbi csatornák továbbítása kötelező az Mttv. 74. § (1a) illetve (1b) bekezdései szerint:

M1 (HD), M2 (HD), Duna (HD), M4 (HD), Duna World, illetve elindulását követően az M6 (HD)

Az MTVA javaslata a csatornasorrendre

Az Mttv. 74. § (1c) bekezdése szerint július 1-től a digitális platformokon a közszolgálati médiaszolgáltatásoknak a csatornasorrendben (EPG, set top box) meg kell előzni a többi csatornát, az első programhelyekre kell kerülniük. A csatornasorrend preferenciára való előírás független a HD-től (az Mttv. 74. § (1b) bekezdése szerint azon műsorterjesztő, amely egy adott átviteli rendszeren HD minőségben is továbbít audiovizuális médiaszolgáltatást, köteles azon az átviteli rendszeren a közszolgálati médiaszolgáltató (1) és az (1a) bekezdés szerinti audiovizuális médiaszolgáltatásait, az (1) bekezdésben meghatározott feltételekkel, HD minőségben továbbítani) vagy SD-től, azaz mindkét változatnak meg kell előznie a többi csatornát. Megjegyezzük, hogy az alábbi, az MTVA által a szolgáltatóknak javasolt sorrend nem tükrözi a közmédia csatornáinak jelenlegi, illetve várható nézettségét, illetve mivel az M3 csatorna az Mttv. 74. § (1) bekezdése hatálya alá nem tartozó, előfizetési díj ellenében hozzáférhető médiaszolgáltatás, illetve az M5 (HD) sem lesz kötelezően továbbítandó besorolású, így ezek valamely első programhelyre való előresorolását az Mttv. 74. § (1c) bekezdése nem teszi kötelezővé, ezért nem lenne meglepő, ha több szolgáltató is eltérne ettől:

  1. M1
  2. M2
  3. Duna
  4. M4 Sport
  5. Duna World
  6. M6 (elindulását követően)
  7. M3 (ahol elérhető, továbbítása nem kötelező, nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)
  8. M5 (elindulást követően, továbbítása nem kötelező (nem lesz "must carry"), nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)
  9. M1 HD
  10. M2 HD
  11. Duna HD
  12. M4 HD
  13. M6 HD (elindulását követően)
  14. M5 HD (elindulást követően, továbbítása nem kötelező (nem lesz "must carry"), nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)

Változás a teletext alapú feliratozásban

Július 1-jén megváltozik az MTVA teletext szolgáltatásában egyes csatornák feliratoldal számozása, az alábbiak szerint:

M1 - 111
M2 - 222
Duna - 333
M4 Sport - 444
Duna World - 555
M6 - 666 (elindulását követően)
M3 - 777
M5 - 888 (elindulását követően)

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott