TV Paprika

5 bejegyzés / 0 új
Utolsó bejegyzés
attila.scourgeofgod
attila.scourgeofgod képe
Offline
Adminisztrátor
Regisztrált: 2009-10-14
Hozzászólások: 1064
TV Paprika

Ebben a témában lehet értekezni a TV Paprika csatornáról.

attila.scourgeofgod
attila.scourgeofgod képe
Offline
Adminisztrátor
Regisztrált: 2009-10-14
Hozzászólások: 1064

TV Paprika írta:
Valkó Eszti és István Dani a TV Paprika új show-jában főz

A napokban folytatódott az Arena Plaza és a TV Paprika közös főzőshow-ja, az Arena Kulinária. A TV Paprika mesterszakácsa, Bede Róbert második alkalommal invitálta játékos gasztrovetélkedőre az Arena Plaza látogatóit. Ezúttal Valkó Eszter és István Dani vett részt a show-ban. A két hírességnek nem volt más tennivalója, mint 20 perc alatt beszerezni az általuk szükségesnek vélt alapanyagokat 1500 Ft értékben a bevásárlóközpont földszintjén lévő hipermarketben, majd maximum fél óra alatt elkészíteni a fogást az Arena látványkonyhájában.


A bonyodalmak már a feladványnál, az elkészítendő étel nevének megfejtésénél kezdődtek. A Bede Robi által megadott ételnevet (rizspilau mogyorós csirkével) nem tudták olyan könnyen beazonosítani, könyvesboltokba is bementek keresgélni, Dani meg is találta, de mire a vásárlásra került a sor, elfelejtette az étel pontos nevét. Így továbbra is egyenlő esélyekkel versenyzett az amúgy kiválóan főző két híresség. Ugyanis mindketten jól főznek és szoktak is. Az alapanyagok beszerzésére 20 percük volt a fiataloknak, nehezítésként elrejtettünk egy hozzávalót az áruházban, melyet egy fejtörő feladvány megfejtésével találhattak csak meg. Eszter leleményes volt, telefonos segítséget is kért, a különleges tudakozót hívta.

A főzés során eluralkodott a káosz a versenyzőkön, főleg Esztin. Ő volt az, aki nem találta a húst, mikor az ott hevert előtte a vágódeszkán, vagy bor helyett olívaolajat öntött a készülő ételére, de időben észrevette és azonnal kijavította a hibát. A nagy sietségben hadonászni kezdett a konyharuhájával, amibe benne volt az előzőleg összedarabolt mogyoró, amelyet így sikeresen szétszórt. Mindezek ellenére Eszti és Dani remekül megoldották a feladatot, igaz mindketten teljesen máshogy készítették el a TV Paprika mesterszakácsa által kitalált ételt. Főzőtudományukat végül Bede Robi és a közönség bírálta el.

A vicces jeleneteket a nézők június 19-én, a TV Paprika Aréna Kulinária című műsorában nézhetik meg.
attila.scourgeofgod
attila.scourgeofgod képe
Offline
Adminisztrátor
Regisztrált: 2009-10-14
Hozzászólások: 1064

TV Paprika írta:
Zsidró Tamás vs. VV Ágica! Vajon ki a jobb a TV Paprika konyhájában?

A marha szemben a csirkével! Improvizatív és egyben remek hangulatú párbajt vívott egymással június 11-én Zsidró Tamás és VV Ágica a harmadik Aréna Kulinária gasztrovetélkedő keretein belül!

Zsidró Tamásnak és VV Ágicának fogalma sem volt a Bede Róbert által feladatként kihirdetett ételről (ghánai saslik tsire fűszeres kukoricával és batátával), ezért improvizáltak. Tamás abból indult ki, hogy az Afrikai országokban sok marhát és főként belsőséget esznek, ezért ennek megfelelően vásárolt húst, Ágica pedig csirkével a kosarában tért vissza.


Az élelmiszerboltban elrejtett alapanyagok közük kettőt vagy egy feladvány megfejtéséért, vagy ügyességi játék elvégzéséért kaphatnak meg a játékosok. Ügyességüket vagy éppen tájékozottságukat kamatoztatva így értékes perceket spórolhatnak. A mostani feladat az volt, hogy egy a vb kapcsán kirakott molinóba kellett belerúgni egy focilabdát. Zsidró Tamás a kezdők szerencséjével elsőre belőtte a labdát a “kapuba”. Ágica, felmérve futballista képességeit, inkább szabálytalanul, kézzel dobta be a bőrbogyót és a hozzávaló megkeresését választotta. Hogy gyorsabban haladjon az alapanyagok összeszedésével, még magassarkúját is levette, és lépteit szaporázva, mezítelen lábbal rohant végig a sorok között.
Megkezdődött a főzőpárbaj. Zsidró Tamás mozdulatai meglepetésünkre nagy gyakorlatról árulkodtak, és konyhai jártasságát igazolták. De Ágica sem vallott szégyent, bár Tamáshoz hasonló gyakorlatiasság nem jött át, sőt néha kezdett eluralkodni a káosz a konyhája táján, de mértani pontossággal és kínosan szabályosra és egyforma méretűre aprította a hozzávalókat.

Egy étel, két elképesztően eltérő végeredmény! De vajon melyik jár közelebb az igazsághoz? Bede Róbert és a helyszínre kilátogató vendégek már tudják. Ha Ön is kíváncsi rá, nézze a sorozatot a TV Paprika műsorán!
attila.scourgeofgod
attila.scourgeofgod képe
Offline
Adminisztrátor
Regisztrált: 2009-10-14
Hozzászólások: 1064

TV Paprika írta:
Sandro, az olasz - Július 10-től a TV Paprikán

„Paese che vai, usanza che trovi” – tartja az olasz mondás, ami nagyjából annyit tesz: ahány ország, annyi szokás. Alessandro Arena-t már jól ismerhetik a TV Paprika nézői, hiszen „Az olasz meló” című sorozatban – melyben ő volt az olasz, aki ráadásul a munka érdemi részét végezte - végigfőzte Itáliát. A „Sandro, az olasz” című új műsorában a fantasztikusan gyönyörű mediterrán tájakat, és hangulatos olasz városokat hiába keressük; a hátteret egy szűk konyha jelenti, de azért ne szomorkodjunk: Olaszország ízei ismét elvarázsolnak bennünket.

Tény, hogy a magas konyhaművészettel Franciaországot azonosítják, viszont nem kérdéses, hogy a huszadik század legnépszerűbb kulináris nagyhatalma az olasz. Szinte alig akad a világnak olyan pontja, ahol ne bukkannánk egy ristorantére, legyen szó New Yorkról, vagy egy észak-indiai kisvárosról. És hogy mi lehet ennek az oka? Talán a közvetlenség, ugyan az a nyílt, őszinte, barátságos magatartás, amellyel a csizma alakú félsziget lakóit sztereotipizáljuk.

A Beatles-től Nápolyig
Ha valamilyen tipikus olasz ételre gondolunk, akkor jönnek az olasz konyhaművészet közkatonái: a pizza, a spaghetti bolognese, a tiramisu, és így tovább. Ez nagyjából olyan felületes dolog, mintha a Beatles-től csak a Yellow Submarine-t és a Hard Day’s Night-ot ismernénk: lehet, hogy szereted a gombafejűeket, de az biztos, hogy csak felületesen ismered őket. Sandro-nak azonban egészen mást jelentenek a jellegzetességek, és mivel ő olasz, bátran elhihetjük neki, hogy a sós-fokhagymás petrezselyemben, és zsemlemorzsában meghempergetett articsóka az egy tipikusan olasz dolog.
Sandro sorozatában megjelenik az olasz gasztronómia sokszínűsége. Sokak szerint nincs is olyan, hogy olasz konyha, mert az csak egyszerűsített elnevezése az országot alkotó régiók különböző konyháinak. Tartományi gasztrokultúrák vannak, és meg lennénk lepődve, ha tudnánk, hogy ezt az egyébként jó kedélyű olaszok mennyire komolyan veszik. Minden régiónak megvan a maga büszkesége: a tortellini és a parmezán az Bologna és Emilia-Romagna, a focaccia Liguriáé, a spaghetti alla carbonara Lazio-hoz fűződik, a legfinomabb halas fogások hazája Marche, Campania és fővárosa, Nápoly pedig a pizza szülőhelye.

Ott így szokás
És az olaszok nem csak egymás tartományaival szemben védik bőszen konyhájukat. 2003-ban egy angol tévéműsor készítői azt találták állítani, hogy a lasagne angol találmány. 1390-ben leírták a receptjét egy angol szakácskönyvben, „loyseyn” néven emlegették, amit „lasan”-nak kellett ejteni. Ezzel a lépéssel szinte hadat üzentek Olaszországnak, valóságos diplomáciai botrány kerekedett a hírból. A londoni olasz nagykövetség azonnal közleményt bocsátott ki az igaztalan vádak megcáfolására, mondván Maria Borgogno lasagne készítő mester munkásságáról már 1316-ban írtak a kór krónikásai. Az üzenet egyértelmű: a lasagne a miénk, nemzetünk konyháját pedig komolyan vesszük, és elvárjuk, hogy mások is tiszteletben tartsák. Ez a hozzáállás első ránézésre kissé fontoskodónak tűnhet, de ha jobban belegondolunk, talán ez a mentalitás az alapja egy világhírű gasztronómiai kultúrának.
Az olasz konyha népszerűségére jellemző, hogy a lasagne 2004-ben az Egyesült Királyság legnépszerűbb étele lett, mivel – és ez sokat elmond a brit szigetek lakóinak étkezési szokásairól – évente 13.9 millió mélyfagyasztott darabot adtak el belőle.


Minimáldizájn olasz módra
„Hallevest valószínűleg a halászok készítettek először” – mondja Sandro nemes egyszerűséggel. Az olasz képernyősöket a Rai Uno csatornán vasárnaponként látható esztrádműsorokat alapul véve bátran nevezhetjük dagályosnak, és túlburjánzónak, de Sandro ebből a szempontból is rácáfol a sztereotípiákra. Stílusa már-már katonás, mondanivalója lényegretörő; ha gyerekkori anekdotákra, vagy kulináris sztorizgatásra számítunk, akkor csalódni fogunk, mivel főszereplőnk éppen annyit közöl velünk, amennyi szükséges. Szakszerű utasítások kimért, egyenes modorban egy mesterember szájából. Hiányérzetünk mégse legyen, ami a tányérra kerül, az maga a költészet, az odavezető út pedig olyan egyszerűnek tűnik, hogy joggal érezzük úgy, az új típusú olasz imidzset képviselő Sandro-t követve nekünk is sikerülhet.

Egy izgalmas kaland
Egyértelmű, hogy a mindig szimpatikus Alessandro úgy érzi, nem a szavaival szeretne bennünket megfőzni. És valóban, az általa elkészített fogások helyette is mesélnek, énekelnek, verset mondanak. Hallgassunk csak meg az általa kreált ételköltemények poétikusan hangzó címeit: rozmaringos báránycomb mentás articsókával, brandyvel megbolondított sertésmedalion parmezános polentával és citromos cukkínivel, rétestésztából készült szendvics tengeri süllővel és rizling-mártással. Azt hiszem, ezek után egyetérthetünk abban, hogy Sandro akár csukott szájjal is végigfőzhette volna a sorozatot, akkor is ötöst kap.

„Madonna, che mangiata!”
- Te jó ég, mennyit ettem! - kiálthatnánk fel olaszul Sandro műsora után, ha éppen olaszok lennénk. A fogások neveiből is tökéletesen látszik, hogy a műsor az olasz konyhát szerető, de mélységeiben nem ismerők számára nagyon tanulságos kaland lesz. A menü csupa friss, eredeti dolog; olyan fogások, amiket könnyen elkészíthetünk, és felvághatunk vele a barátaink, vagy párunk előtt. Sandro, az olasz új műsora egy remek lehetőség hogy meghaladjuk az olasz konyháról eddig alkotott elképzeléseinket, és egy szinttel feljebb lépjünk.

attila.scourgeofgod
attila.scourgeofgod képe
Offline
Adminisztrátor
Regisztrált: 2009-10-14
Hozzászólások: 1064

TV Paprika írta:
Bódi Margó saját műsorral rukkol elő a TV Paprikán

A jövő héten kezdi el forgatni új, 10 részes sorozatát Bódi Margó, amely ősztől lesz látható a TV Paprikán.

A Bódi Margó ízvilága című műsorban természetesen tradicionális roma ételek elkészítési módját ismerhetjük meg. A sorozatot Nagyecseden forgatják, a reality főzőműsorban Bódi Guszti is fel-feltűnik majd, valamint a Bódi család rokonai, vendégei. A főszereplő állandó főzőtársa sógornője, Ági lesz.

Margó olyan, gyerekkorában tanult receptekkel örvendezteti meg a TV Paprika nézőit, mint például a krumpliganca savanyúkáposztával és oldalassal, a mocskos tészta, a kakaspörkölt kézzel tépett tésztával vagy a töltött liba.

Tartalom RSS