Ugrás a tartalomra
mindigTV GO logo

A nézők sokszor nem is tudják, hogy interneten jön a tévéadás

Jobb minőségű is lehet egy adás a netes továbbítás révén, ezzel szinte észrevétlenül emelhető a nyújtott szolgáltatás színvonala az Antenna Hungária műszaki vezetője szerint.  A vállalat nemcsak új állomásokkal növeli tovább a lefedettséget, hanem a tévéelőfizetéssel nem rendelkezőknek versenyképes streaming szolgáltatást is nyújt. A társaság műszaki igazgatója számolt be az elmúlt hónapok tapasztalatairól.

 

Közel négyszázötven adóberendezés átalakítását igényelte a tavalyi esztendőben az a technológiabeli váltás, amellyel az Antenna Hungária kiszolgálja az ország közel teljes területén a felhasználótáborát.  A technológiaváltást követően teljesebb és kiszámíthatóbb minőségű szolgáltatás áll az ügyfelek rendelkezésére. A földfelszíni ingyenes és fizetős televíziós sugárzás és a kiegészítő ingyenes, valamint díjköteles csomagok révén nyújtott streaming szolgáltatás együttesen egy komplex szolgáltatási csomagot, bővített szolgáltatási portfólió kialakítását tette lehetővé. Ez magában foglalja a kényelmi szolgáltatásokat, mint a visszakereshető műsorok vagy a video on demand megoldásokat; és a tartalmi színesítést is, például a  pandémia alatt a zenészeknek fellépési lehetőséget biztosító Raktárkoncert sorozatot vagy az összes közvetítésre alkalmas helyszínről élőben közvetített magyar NB I/A férfi és női kosárlabda bajnokságok mérkőzéseit - ismertette Árki Zsolt, a társaság műszaki igazgatója. A teljes hálózati rekonstrukciót igénylő fejlesztést a hatóságok által előírt új szempontok indokolták, illetve az a trend, hogy az újgenerációs mobilhálózatok előretörésével párhuzamosan a mobiltechnológia egyre többször einstandolja a korábban még tévézésre használt frekvenciasávokat.

 

Akik nem tévéznek

 

„Ma Magyarországon hozzávetőleg félmillió háztartás van, amely nem rendelkezik televíziós előfizetéssel. Könnyű lenne egy kalap alá venni őket és azt mondani, hogy ők azok, akik nem engedhetik meg maguknak. De valójában arról van szó, hogy ez részben a tudatos felhasználás eredménye. Főleg a magasan képzett fiatal nézők azok, akik interneten, streamen fogyasztják a tartalmakat" - ismerteti a trendet az Antenna Hungária szakembere.
Árki Zsolt szerint a mindigTV szolgáltatást igénybe vevők sokszor nem is tudják, hogy a tévéműsor interneten és nem a földfelszíni alapszolgáltatás révén jut el hozzájuk. Minőségi előny van a netes streaming javára, ugyanis ahol létezik együttműködés a tartalomszolgáltatókkal, ott a HD felbontású műsorokat ezen a csatornán továbbítják, míg az alacsonyabb felbontású SD változat a földfelszíni sugárzással jut el a háztartásokba. A társaság a digitális felhasználókra tekintettel a közelmúltban egyébként eszközgyártókkal, a Samsunggal és az LG-vel is megállapodott, és már a mindigTV GO alkalmazás is megtalálható a 2018-as vagy újabb LG és Samsung készülékek telepíthető applikációi között, így külön készülék nélkül, egy regisztrációt követően, 14 tévécsatorna mellett, több mint 300 koncert is díjmentesen nézhető, a kínálat pedig előfizetéssel még tovább bővíthető.

 

Távirányított működés

 

„A szolgáltatás az ország lakosságának 99 százaléka számára elérhető, csupán a gyéren lakott területek jelentenek kivételt. Azonban ha lakossági igény merül fel, vizsgálatokat követően indokolt esetben ezekre a településekre is kiépítik a szolgáltatást” – mondta el Árki Zsolt, a társaság műszaki igazgatója. Ez történt öt Baranya megyei település, köztük Orfű és Kékesd esetében is, aminek eredményeként a térség mintegy háromezer fős lakossága jutott hozzá a jó minőségű földfelszíni televíziós szolgáltatáshoz. „A kiszolgáló infrastruktúra kiépítése gyakorlatilag a sorban 93. adótorony felszerelését jelentette, a már meglévő építmények fejlesztésével bővítve a szolgáltatási területet” - ismertette a műszaki terület vezetője. Árki Zsolt mindamellett hozzátette, hogy az új települések kiszolgálása, az üzemeltetés automatizált és távvezérelt berendezésekkel valósul meg, a beruházások környezetterhelése pedig minimális.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott