Ugrás a tartalomra

2013-tól gyorsulhat fel a 3DTV piac

3D TV logoA filmek vonzóak lehetnek, viszont vannak akadályok is a technológia terjedése előtt.

Még várni kell néhány évet a 3DTV technológia jelentős térnyerésére, amennyiben igaza van az ABI Research kutatóinak. A cég elemzése szerint a piac 2013-ban lódulhat meg, melynek nyomán az eladások 2015-re elérhetik az 50 millió darabot.

Ez alapjában pozitív hír, mert ahogy Michael Inouye elemző kiemelte, még mindig sokan kétkedőek a technológiával szemben. Ehhez képest 2010 nyarára egy sor tévégyártó kijött a maga 3DTV-jével. Ezen készülékek zöme ráadásul képes az internetre csatlakozni, ami megint vonzó.

Vannak viszont akadályok is. Miközben a filmek és a sport e technológiánál is vonzóak elvileg, az elemző szerint a 3D élmény egyik műfajnál sem feltétlenül és minden műsorban jön ki jól "kis" képernyőn. A sporteseményeknél a nagy stadionok, a széles pályák nem mutatnak annyira szépen, pedig éppen ilyenekben rendezik az igazán nézővonzó eseményeket.

A technikai jellegű problémák mellett az ár sem lesz mindegy. Az ABI Research szerint még a megtekintéshez szükséges szemüveg is belekerülhet vagy 150 dollárba. Ráadásul amíg a különböző gyártók nem használnak közös szabványokat, előfordulhat, hogy az eltérő márkájú tévé és szemüveg inkompatibilis.

A kutatók szót ejtettek a 3DTV és a HDTV viszonyáról is. Véleményük szerint "minden jól néz ki HD-ben, de jobban néz ki 3D-ben". Viszont éppen a fenti megfontolások miatt a tartalomiparnak nagyon meg kell fontolnia, mit készít el 3D-ben is.

Korábban sokan gondolták, hogy a 3DTV éppen a HDTV miatt nem terjedhet el, de egy brit kutatás szerint éppen azok a legnyitottabbak az új technológiára, akiknek már van nagyfelbontású tévéjük.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott