Ugrás a tartalomra

45 éve mutatták be az első színes magyar tv-filmet

MTVA logo45 éve, 1968. április 4-én mutatta be a Magyar Televízió az első színes magyar tv-filmet.

A Fekete István ifjúsági regényéből készült A koppányi aga testamentuma című alkotást Zsurzs Éva rendezte, s a forgatókönyvet is ő írta Bencsik Imrével. Az operatőr Czabarka György, a zeneszerző Petrovics Emil volt. A főbb szerepeket Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári, Szirtes Ádám, Benkő Gyula, Bodrogi Gyula és Benkő Péter játszották. A történelmi mű a török hódoltság idején, 1586-ban játszódik. Főhőse egy magyar végvári vitéz, akinek apját Oglu aga, a koppányi vár ura egy párviadalban megölte. László megfogadja, hogy bosszút áll apja halálán.

A Magyar Televízió 1957 februárjában indult fekete-fehér kísérleti adása után egy évtizedet kellett várni arra, hogy Magyarországon is elkezdődjenek a színes tévés próbálkozások. 1966-ban így készült el Bartók: A csodálatos mandarin című balettjének felvétele, s az Orion gyár is ekkor mutatta be a színes adás vételére alkalmas készülékét, a Coloriont. A színes technika alkalmazása a tévénél próbajelleggel 1967-ben indult, s miután 1968. április 4-én bemutatták a Koppányi agát, 1969 márciusától a televízió 2. programja keretében megkezdődött a színes kísérleti adás is, eleinte szerdánként 18 és 21 óra között.

1969. április 5-én sugározták az első színes televíziós adást, amelynek rendezője Horváth Ádám volt. A következő évben, 1970-ben volt az első színes helyszíni adás, az április 4-i díszszemle. 1971-ben heti két-három alkalommal már rendszeressé váltak 2. műsor adásai, részben színes programokkal, ezért a színes televízió és a második csatorna fogalma kezdettől fogva összekapcsolódott a nagyközönség számára.

Az 1970-es évek közepétől (ahogy egyre nőtt a színes tévék elterjedtsége is) mind több műsor váltott át fekete-fehérről színesre: 1980-tól pl. már így jelentkezett a Híradó és A Hét valamennyi adása, és a színes műsorok aránya 57 százalékra nőtt. E tendencia a 90-es években tovább erősödött, s az 1997-ben indult kereskedelmi tévék a közszolgálati adókkal együtt már szinte kizárólag színes technikával dolgoztak.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott