Ugrás a tartalomra

Az állam megveszi az Antenna Hungáriát

Antenna Hungária logoAz állam visszavásárolja az Antenna Hungária műsorszóró vállalatot francia tulajdonosától.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdai közleménye szerint az "Antenna Hungária" Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (AH) száz százalékos részvénycsomagjának megvételéről írt alá adásvételi szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kizárólagos tulajdonában álló NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a francia műsorszóró szolgáltatást ellátó TDF S.A. (TDF) leányvállalatával.

A szerződés értelmében az AH 2014. május 30. napjával a kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést, valamint szolgáltatást ellátó állami társaság, a NISZ tulajdonába kerül - áll a közleményben.

A tranzakció - amely magában foglalja a részvényátruházást és a TDF által az AH részére nyújtott tulajdonosi kölcsön kiváltását - összesen 55,9 milliárd forintra (körülbelül 180 millió euróra) értékeli az AH-t, amelynek  módosított EBITDA-ja (értékvesztés és adózás előtti eredménye) - a megszűnt analóg tv-sugárzást kivéve - a 2014. március 31-én záruló pénzügyi évben 5,59 milliárd forint (körülbelül 18 millió euró).

A közlemény szerint a TDF 2013-ban indított el egy tendert az Antenna Hungária 100 százalékos tulajdoni hányadának értékesítésére, amelyre a Magyar Állam vevőként jelentkezett.

"A kormány az AH visszavásárlásáról döntött, mert ennek eredményeként újból állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is különös jelentőségű országos földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás. A kormány döntése összhangban van a hazai közművagyon újbóli köztulajdonba történő helyezésével, illetve a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával" - nyilatkozta a közlemény szerint Szabó Zoltán Attila, a NISZ vezérigazgatója.

"A szerződésnek kifejezetten örülünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a TDF vezetésével az AH sikeresen jutott el az analóg tv világából a digitális tv-korszakba. További jelentős beruházások eredményeként, amelyek körülbelül 20 milliárd forintra rúgtak a TDF tulajdonlása alatt, a TDF és a cég szakértelmének köszönhetően, az Antenna Hungária úttörőként lépett fel számos új szolgáltatással és technológiai területen, így mára innovatív és vezető szerepet tölt be a digitális médiában Magyarországon" - idézi a közlemény Olivier Huart, a TDF elnök-vezérigazgatójának szavait.

A közlemény kitér arra, hogy a kormányzati stratégiával összefüggő visszavásárlással nemzetbiztonságilag is kiemelt fontosságú közművagyon kerül ismét állami tulajdonba, amely az országos műholdas és földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórást és hálózatot, illetve -szétosztást valósítja meg, és amelynek jelenleg is az állam a legfontosabb megrendelője.

Az ügylet lezártával olyan fejlett digitális technológia és kompetencia kerül köztulajdonba, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a műsorszóró infrastruktúra-rendszer a költségek optimalizálása mellett magas minőségű szolgáltatást nyújtson, ugyanakkor az állami és közigazgatási feladatok kiszolgálását is megvalósítsa - áll a közleményben.

Az AH a magyarországi telekommunikációs és műsorszóró szektor meghatározó szereplője. Fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás, előfizetéses televízió műsorszórás, hosting és karbantartási szolgáltatások telekom szolgáltatóknak és egyéb telekommunikációs szolgáltatások és megoldások vállalati ügyfeleknek. Az elmúlt években a telekommunikációs szolgáltatások jelentős fejlesztésének köszönhetően a cégcsoport egyre nagyobb szerepet tölt be a távközlés területén is, 1998 óta üzemelteti országos transzport hálózatát, amely egy nagysebességű, az egész országot lefedő digitális, mikrohullámú gerinchálózat.

Az AH leányvállalata a Hungaro DigiTel Kft. (HDT), mely társaságban 55 százalékos tulajdonosi hányaddal rendelkezik, a kisebbségi 45 százalék a Portugal Telecom Group tulajdonában van. A HDT meghatározó európai műholdas távközlési szolgáltató, amely magas színvonalú telekommunikációs megoldásokat biztosít mind az állami-, mind a magánszféra szereplőinek. A HDT működésének mindenkori legfontosabb tényezője az ügyfelek távközlési igényeinek professzionális és sokrétű kiszolgálása egy biztonságos műholdas kapcsolatrendszer segítségével (VSAT). A HDT legnagyobb ügyfele a Magyar Állam.

A NISZ az állami infokommunikációs és távközlési szolgáltatások stratégiai vállalata. Feladatait három lányvállalata - Kopint-Datorg Kft., az IdomSoft Zrt. és a Pro-M Zrt. - közreműködésével valósítja meg. Legnagyobb megrendelői államigazgatási szervek és országos hatáskörű intézmények. A NISZ stratégiai céljai között első helyen a kormányzati infrastruktúra működtetése, az e-közigazgatási megoldások támogatása, valamint a kormányzati alap és emelt szintű informatikai szolgáltatások állnak. A vállalat tevékenységével az európai integrációba szervesen beépülő, a hazai közszféra előtt álló innovációs kihívásoknak kíván magas színvonalon eleget tenni.

Az AH 1992-ben alakult meg részvénytársaságként, 1999-ben bevezették a Budapesti Értéktőzsdére. Többszöri kísérlet után a céget, amely egy ideig a Vodafone Magyarország kisebbségi tulajdonosa is volt, 2005-ben privatizálták. Az ÁPV Rt. a társaság 75 százalék+1 szavazatot biztosító részvénycsomagját nyílt pályázaton értékesítette. A legmagasabb vételárat kínáló Swisscom Broadcast AG lett az Antenna Hungária 75 százalékos tulajdonosa, 46,76 milliárd forintért. A Swisscom nyilvános vételi ajánlatot tett az összes AH-részvényre, élt vételi jogával, és a társaságot kivezette a BÉT-ről.

A francia TDF S.A. 2007-ben megállapodott a svájci Swisscommal az AH 100 százalékának 80,7 milliárd forintért történő megvásárlásáról, 2007 júliusában zárták a tarnzakciót.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott