Ugrás a tartalomra

Együtt, egy műholdon a magyar közszolgálati csatornák!

M1 logoAz MTV műholdján, az EuroBird9A-n kísérleti jelleggel, teszt üzemmódban már fogható a Duna Televízió mindkét csatornája, továbbá a Magyar Rádió öt programja is az m2-t és az MR3-Bartók Rádiót kínáló csomagban.

Közös műholdról is elérhető az összes magyar közszolgálati médium adása – jelentette be Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója. Az MTV műholdján, az EuroBird9A-n kísérleti jelleggel, teszt üzemmódban már fogható a Duna Televízió mindkét csatornája, továbbá a Magyar Rádió öt programja is az m2-t és az MR3-Bartók Rádiót kínáló csomagban. Az EuroBird9A által lefedett területeken, a Kárpát-medencében, Írországtól Izraelig, Stockholmtól Tunéziáig, Kijevtől Gibraltárig, Irakban és Afganisztánban nézőink egyszerre kapják a közmédiumok adásait. A Duna Televízió és a Magyar Rádió egyes műsorai természetesen a Thor5 műholdról továbbra is elérhetők.


- A teszt üzemmód indításával megtettük a közmédia-rendszer csatornáinak közös égi pozícióból történő sugárzásához szükséges első lépéseket, ami egyik fontos mérföldköve az integrált működés felé haladásnak – mondta Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója. - Optimalizáljuk és modernizáljuk a csatornáink együttműködését a műholdon, hiszen arra törekszünk, hogy költségkímélő, racionális megoldást találjunk a felesleges párhuzamosságok megszüntetésére. Az, hogy az m2 műholdkapacitásán a Duna Televízió és a Magyar Rádió öt csatornájának programkínálata is megjelenik, nem igényel plusz forrást, de plusz lehetőséget kínál a világ magyarságának. A kísérleti adással a határon túli magyarság nyer a legtöbbet, mert nézőinknek nem kell eldönteniük, hogy a Magyar Televízió vagy a Duna Televízió adását nézzék, a közmédia-rendszer adói végre kényelmesen, egy helyről elérhetők.

A kommunikációs igazgató kiemelte, hogy az MTVA azt is vizsgálja, miként lehetne a műsorok sugárzását hosszú távon még hatékonyabban, takarékosabban megoldani. Szabó László szerint a négy közmédiumnál a gyártás és a kapacitások felhasználása egyre összehangoltabb, ezért a közös műholdas sugárzás is az ésszerű, racionális működés egyik alapfeltétele.

Vigh Zoltán, az MTVA digitális átállás koordinátora elmondta, hogy egy hónapon belül az m1 SD verziója is csatlakozik a közös műholdas multiplexhez – igaz, néhány hónapig csak a kábeltelevíziós hálózatok számára lesz elérhető, csak azt követően a lakosság számára is - így egy helyről fogható majd mind a négy közszolgálati csatorna „szélesvásznú” (16:9 képformátumú) továbbá az m2 és a Duna TV esetén azok HD adása is. A munkafolyamat részeként a földfelszíni digitális átállást segítendő az m1 SD mellett később az m1 HD változata is elérhető lesz a közös műholdas platformról, továbbá az MR regionális adásai és az MR7. Vigh Zoltán szerint az m1 tesztadás elindításával az MTVA a médiatörvény által a kábeltelevízióknak előírt közszolgálati digitális minicsomag létrehozását is elősegíti.

Az MTVA digitális átállás koordinátora emlékeztetett rá, hogy a Duna Televízió és a Magyar Rádió adásai természetesen a Thor5 műholdról is elérhetők, tehát, akik eddig a Thor5 adását nézték, továbbra is megtehetik, de érdemes elgondolkodniuk vevőjük áthangolásán, hogy minden magyar közszolgálati csatornát elérjenek, különös tekintettel az m1 tervezett megjelenésére.

A szabadon fogható műsorkínálat az EuroBird9A műholdon:

m2 HD
m2 SD
Duna Televízió HD
Duna Televízió SD
Duna II Autonómia SD
MR1-Kossuth Rádió
MR2-Petőfi Rádió
MR3-Bartók Rádió
MR4 Nemzetiségi adások
MR5 Parlamenti adások
Magyar Katolikus Rádió

Vételi adatok:

Műhold: EuroBird9A (9° Kelet)
Transzponder: 62
Vételi polarizáció: függőleges (V)
Vételi frekvencia: 11957,64 MHz
Szimbólum-sebesség: 27500
FEC: 3/4
MCPC / DVB-S / QPSK / MPEG2 & MPEG4
Hang: MPEG, Dolby Digital, AAC

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott