Ugrás a tartalomra

Jelentősen bővül a MinDig TV Extra kínálata

MinDig TV Extra logoAz Antenna Hungária folytatja a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások fejlesztését, a társaság 2011. október 1-jétől a harmadik DVB-T multiplex elindításával 13 teljesen új programot kínál. Ezzel immár 31 televíziócsatorna műsora fogható a DVB-T platformon, melyek össznézettsége meghaladja a 80 százalékot. A legfrissebb értékesítési adatok alapján a digitális földfelszíni televíziós platform bővült a legdinamikusabban hazánkban 2011 során, a MinDig TV Extra szolgáltatás pedig a legnagyobb növekedést érte el a vezeték nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül.

Legfrissebb trendek


Az Antenna Hungária a GfK Hungária Kft. havi értékesítési statisztikáit is felhasználja havi kimutatásainak összeállításához. A digitális földfelszíni televíziós platform bővült a legdinamikusabban hazánkban 2011 során, a MinDig TV Extra szolgáltatás pedig a legnagyobb növekedést érte el a vezeték nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül. Az értékesítési adatok alapján megállapítható, hogy a DVB-T eszközpenetráció bővülése kiemelkedő volt, már körülbelül 730 ezer háztartás rendelkezett DVB-T MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékkel.

A MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatást használók számának növekedése meghaladta a 75 ezret 2011 első hét hónapjában, ezzel a 7 ingyenes digitális televízió- és 4 rádiócsatornát kínáló, tető- vagy szobaantennával fogható szolgáltatást immáron közel 250 ezren használták. A 7 szabadon fogható csatornán túl további 11 fizetős programot kínáló MinDig TV Extra szolgáltatás szeptember közepén 37 ezer előfizetővel rendelkezett, a várakozások alapján az előfizetőszám meghaladhatja az 50 ezret az év végéig.

A napokban a Samsung is csatlakozott a MinDig TV matricarendszerhez, ennek eredményeképpen jelenleg már több mint 200 integrált televíziókészülék-típusból – Sony, Panasonic és Samsung – válogathatunk a több mint 300 MinDig TV Hivatalos Üzletek egyikében. A MinDig TV kompatibilis dekóderek és integrált televíziókészülékek átlagára több mint 20 százalékkal csökkent 2011 első hét hónapjában, a várakozások szerint a dekóderek átlagára 10 ezer forint alá, míg az integrált televíziók átlagára 100 ezer forint alá eshet az év végéig.

Műszaki változások

Az NMHH-val megkötött módosított Hatósági Szerződés és az MTVA-val kötött új műsorterjesztési szerződés – ún. FlexMux Szerződés – alapján az AH október 1-jétől közszolgálati multiplexet alakít ki az A multiplexen. Ennek megvalósítása érdekében számos program az A multiplexről a C multiplexre költözik: TV2, RTL Klub, euronews, HírTV, ATV, SportKlub, Info Channel és a NeoFM. A Duna TV és a Duna 2 programok pedig az eddigi C multiplex helyett az A multiplexen találhatók meg. A FlexMux Szerződés lehetővé teszi az MTVA számára statisztikus multiplexálás bevezetését az A multiplex csatornáit illetően, mely hozzájárul a rendelkezésre álló kapacitás még optimálisabb kihasználásához.

Ezzel párhuzamosan négy régióban sor kerül az A és B multiplexek frekvenciáinak felcserélésére: Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár. Ezekben a körzetekben a közszolgálati csatornák október 1-jétől a 38-as csatornán (610 MHz) lesznek elérhetők, Budapest körzetében az A multiplex effektív kisugárzott teljesítménye (max. ERP) 100 kW-ra emelkedik. A Hatósági Szerződés módosítása lehetővé tette az AH számára, hogy a B multiplexet az eddigi DVB-H (mobiltévés) sugárzás helyett DVB-T szolgáltatásokra használja. Az AH 2011. szeptember 30-án hajtja végre ezt a változtatást, a DVB-H sugárzás ezen a napon megszűnik és a MinDig TV Extra új családi csomagja lesz elérhető a B multiplexen.

A digitális földfelszíni televíziós kínálat jelentős kibővítése

Az új MinDig TV Extra Családi csomag 13 népszerű csatornát kínál a jelenlegi 7 szabadon fogható és az Alapcsomagban szereplő 10 program mellé:

Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Sport 1, Sport 2, Minimax, Cartoon Network, PRO4, Prizma TV, Muzsika TV és Dorcel TV.

Október 1-jétől az AH a 30 csatornás csomagot akciós, 1 990 forint/hó áron kínálja. A 13 új program a B multiplexen lesz elérhető, a hálózat lakossági lefedettsége 81 százalékos lesz, a digitális jelek 19 telephelyről foghatók. Az HBO-val együtt immár 31 televíziócsatorna műsora fogható a DVB-T platformon, melyek össznézettsége meghaladja a 80 százalékot.

Folytatódik a hálózat bővítése

A MinDig TV szolgáltatásnak köszönhetően jelenleg a lakosság 95%-a számára érhető el az ingyenes digitális televíziózás lehetősége, mely lefedettségi érték az új digitális telephelyek üzembe állításával az év végére tovább emelkedik. November során három új nagyteljesítményű telephely kezd sugározni Északkelet-Magyarországon: Miskolc/Avas, Fehérgyarmat/Penyige és Aggtelek/Perkupa. A gerincadókon kívül az AH számos kisteljesítményű átjátszóadó elindítását tervezi, ezáltal a DVB-T telephelyek száma az év végére megduplázódik, a digitális lefedettség eléri a jelenlegi analóg m1 program lefedettségi értékét.

Az AH teljes mértékben felkészülten várja a digitális átállás utolsó szakaszát

Az AH reményei szerint az analóg földfelszíni televíziós hálózatok jövő évre tervezett lekapcsolásához közeledve az analóg földfelszíni sugárzás helyébe lépő MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások népszerűsége tovább növekszik. Az AH várakozásai szerint az év végére a MinDig TV felhasználók száma tavaly év végéhez képest megduplázódik, számuk a következő kampányok hatására elérheti a 350 ezret. A vételhez szükséges készülékek – dekóder vagy integrált televízió – ára pedig tovább csökken, ezáltal szinte az összes érintett számára megnyílik a lehetőség, hogy karácsonyra DVB-T MPEG-4-es vevőeszközhöz jusson.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott