Ugrás a tartalomra

Két új csatornát indított az osztrák közszolgálati televízió

ORF Sport+Az ORF III. és az ORF SPORT+ két, eddig osztott műsoridőben sugárzott csatornát vált fel egész napos és az eddiginél színesebb műsorválasztékkal, a TW1-et és az ORF SPORT Plust.

Az ORF III. kulturális és információs csatorna műsorszerkezete négy "oszlopra" támaszkodik. Ezek a művészet- vallás-népi kultúra, a regionalitás-osztrák történelem, a tájékoztatás-európai integráció, illetve az osztrák művészet és kultúra. A csatornán dokumentumfilmeket, magazin- és beszélgetőműsorokat sugároznak. Az ORF SPORT+ ausztriai sporteseményekről számol be.

Az 1970-es évek óta először indít új csatornát az ORF saját frekvenciáján - hangsúlyozta Alexander Wrabetz vezérigazgató. Az eddigi két másik adó, az ORF1 és a műsoridő egy részében helyi, tartományi műsorokat sugárzó ORF2 műsorstruktúráján nem terveznek változtatást.

Mindkét új csatorna a nap 24 órájában sugároz műsorokat. Az első adásnapot a szerdai osztrák nemzeti ünnepre időzítették. Az ORF III. legelső műsora a csatorna születésének történetét és az előkészületeket mutatta be, az ORF SPORT+ a bécsi Erste Bank Open teniszbajnokság közvetítésével kezdte meg adását.

Az új kulturális-információs adó az eddigi TW1 frekvenciáján sugároz majd. Az új sportcsatorna új műholdas frekvenciára költözött.

Az osztrák médiahatóság májusban adott engedélyt a két új adó indítására. Az engedélyt a reklámozásra vonatkozó, meghatározott feltételek mellett adta ki a KommAustria. Az ORF az új csatornát más adóin nem reklámozhatja, és annak reklámidejét nem árusíthatja "csomagban" más csatornáinak reklámidejével. A rendelkezések célja megakadályozni a verseny torzulását a televíziós piacon - közölte a hatóság.

Az 1958-ban alapított Osztrák Rádió és Televízió (Österreichischer Rundfunk - ORF) 1974 óta működik közszolgálatiként. A törvény három rádiós és két televíziós csatorna működtetését írja elő kötelezően.

Az ORF rádió négy fő csatornát tart fenn, ezek egyike tíz regionális adót fog össze.

Az ORF műsorszórási monopóliumát 1993-ban oldották fel, az első országos kereskedelmi rádiók 1998-ban indultak. Tavalyi adatok szerint a leghallgatottabb osztrák rádió az ORF könnyűzenei-közéleti csatornája (Ö3) 33 százalékkal, de az ORF-rádióadók piaci előnye évről évre csökken. A televíziózásban az ORF két fő adójának együttes piaci részesedése 35-40 százalék volt tavaly.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott