Ugrás a tartalomra

Megalakult a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége

A Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége pénteki alakuló ülésén Párkányban elfogadták a szakmai szervezet alapszabályzatát, megválasztották a vezető szerveket, és meghatározták a munkafeladatokat.

„A szlovákiai magyarság alapvető joga az anyanyelvű tájékoztatás” – szögezi a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége (SZMTSZ) alakuló ülésén elfogadott nyilatkozat.

A szlovákiai magyar televíziósok közössége úgy látja, hogy „ez a jog az államnyelvtörvény egyes előírásai miatt csak korlátozott mértékben érvényesül”, mert „a szlovák államnyelvtörvény nem teszi lehetővé az interaktív anyanyelvű tartalmak sugárzását az országos és a lokális televíziókban. Előírja a kétnyelvűséget, amit az SZMTSZ a nemzetközi emberjogi és kisebbségvédelmi szervezetekkel egyetemben diszkriminációként és gazdasági versenyhátrányként értelmez”.

„Ez a megszorítás a felvidéki magyar televíziózás fejlődésének az akadálya. A szlovákiai magyar televíziósok azért alapították meg a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségét, hogy az eddiginél hatékonyabban érvényesíthessék nemzeti közösségük jogát a teljes körű anyanyelvű tájékozódáshoz” – húzza alá a nyilatkozat.

Az SZMTSZ rövidtávú céljai között szerepel: a szakmai érdekképviselet; a szakmai fejlődés feltételeinek megteremtése; egy interaktív elektronikus televíziós hírportál beindítása; az államnyelvtörvény diszkriminatív elemeinek eltörlését eredményező hazai és nemzetközi támogatás megszerzése; a magyarságkép alakítása; a nemzetek közti megértést szolgáló műsortartalmak gyártása és közvetítése; a szlovákiai és a külföldi televíziós szervezetekkel való együttműködés.

A középtávú célok között van megfogalmazva a 24 órás országos sugárzású magyar nyelvű televízió beindítása; magyar nyelvű közép- és felsőfokú audiovizuális képzés létrehozásának kezdeményezése.

Az SZMTSZ elvárja a szlovákiai magyar közéleti szereplőktől, hogy az eddiginél nagyobb fontosságot tulajdonítsanak a modern kommunikációs csatornáknak, s vonják be a szlovákiai magyar televíziós közösséget a magyarságkép átgondolt alakításába.

„Elvárjuk továbbá, hogy a szlovákiai magyarok parlamenti képviselői az eddiginél erélyesebben lépjenek fel az államnyelvtörvény diszkriminatív pontjainak eltörlése érdekében. Bízunk benne, hogy az új kormány és az új parlament az európai szervezetek ajánlásait figyelembe véve lehetővé teszi a szlovákiai magyar televíziózás kiteljesítését” – zárul a nyilatkozat.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott