Ugrás a tartalomra
Ékszer TV logo

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytathatott az Ékszer TV

Tizenegy állampolgári bejelentés is érkezett a Médiatanácshoz a Magyar ATV Ékszer TV című vásárlási műsorának március 12-e és április 1-je között sugárzott epizódjai kapcsán.

 

A bejelentők azt sérelmezték, hogy a naponta háromszor jelentkező műsorban a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsítettek étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket, továbbá kifogásolták a kézfertőtlenítő gél magas árát.

 

A grémium megállapította, hogy ugyan maguk a vizsgált adások nem ütköztek a médiaigazgatási szabályokba, de felmerült, hogy sérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt – mivel termékeik népszerűsítése gyakran összemosódott a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos tájékoztatással, továbbá nélkülözhetetlennek titulálták azokat. A műsorvezetők az adásokban nemegyszer hangsúlyozták, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása akár életet is menthet.

 

Mivel a hatóságnak nincs hatásköre ilyen jellegű bejelentések elbírálására, így vizsgálata eredményeit továbbította a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy eljárjon ebben az ügyben, amelynél egyébként április 14. óta már folyamatban van egy versenyhivatali eljárás a műsor készítője ellen.

 

A Médiatanács fentieken túl kiemeli, hogy bár a hatóság hatáskörének hiánya miatt nem lehetséges hatósági eljárás lefolytatása, vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ilyen és hasonló jellegű panaszok, problémák kezelésére a jövőben megoldást találjon.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott