Ugrás a tartalomra

Az MTV közvetíti a foci vb összes mérkőzését

MTV logoVégérvényesen eldőlt: a Magyar Televízió közvetíti az idei labdarúgó világbajnokságot Dél-Afrikából. A június 11-én kezdődő egyhónapos világesemény mind a 64 mérkőzését az m1 és m2 sugározza majd.

Mindkét fél számára elfogadható eredménnyel zárult az a tárgyalás-sorozat, amely biztosítja, hogy a 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokság minden mérkőzése a Magyar Televízióban lesz látható. Mind a 64 mérkőzést közvetít az MTV sport főszerkesztősége a június 11-én kezdődő labdarúgó világbajnokságról – írja az MTV közleménye.

Minden mérkőzés az m1-en lesz látható élőben, kivéve a csoportkörök végén a párhuzamos meccsek közül a kevésbé érdekes összecsapások, amelyeket előreláthatóan az m2 sugároz majd. A Magyar Televízió minden mérkőzést megismétel, sőt a Telesport oldalán is megnézhető, illetve igény szerint visszanézhető lesz minden meccs.

A közvetítésről azután született döntés, hogy az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) lehetővé tette, hogy a köztévé a költségek egy részét csak a torna után fizesse ki, és erről hivatalosan is tájékoztatta a Magyar Televízió ügyvezető alelnökét. A kivételes engedményre azért volt szükség, mert az MTV Közalapítvány Kuratóriuma – korábbi jóváhagyása ellenére – nem járult hozzá a közvetítési jogok értékesítéséhez, noha a parlament úgy döntött, hogy 2010-re elvonja a Magyar Televízió eddigi összköltségvetésének 35 százalékát, a szabadon felhasználható költségvetési forrásainak pedig a felét. A világeseményhez kapcsolódó kiadásokat az MTV így csak a várható reklámbevételekből tudja finanszírozni.

A kialakult helyzetben az MTV szerint fennállt a veszélye, hogy a világbajnokság jogait Európában értékesítő EBU visszavonja a közvetítési jogokat az MTV-től, és azokat újra piacra dobja Magyarország területére vonatkozóan. „Ahhoz, hogy ez ne következzen be, arra volt szükség, hogy az EBU döntéshozói méltányolják az MTV helyzetét. Nagy szerepe volt a döntésben, hogy Rudi Zoltán az EBU vezető testületének tagjaként, Schulek Csaba pedig a Sport Bizottság munkatársaként eredményesen érvelt az MTV szempontjai mellett, ami az EBU vezetőinek pozitív döntéséhez vezetett” – írják.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott