Ugrás a tartalomra

Kevés a szabad frekvencia

TV setA korábban földi sugárzással működő helyi televíziók már túl vannak a digitális átálláson, de sok műsorszolgáltató szintén így szeretné műsorait eljuttatni a nézőkhöz, és noha a technika adott hozzá, mégsem találnak szabad frekvenciát, amelyre beadhatnák a hatósághoz a kérelmüket - mondta Szerencsés János, a HTOE alelnöke, az egyesület által rendezett szakmai fórumon pénteken.

Pados László, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciagazdálkodási főosztályvezetője elmondta: rendelkezésre álló és elosztható frekvencia nagyon kevés, az erre vonatkozó nemzetközi megállapodások és az egyre növekvő igények egyaránt szorítják a hírközlési hatóságot is.

A frekvencia ügyében szerinte hosszú és nagyon kemény tárgyalásokat kell folytatni például a szomszédos országokkal, amelyek szintén a mienkkel azonos frekvenciasávban akarnak sugározni és szeretnék érvényesíteni a saját igényeiket. Hozzátette, hogy amit lehet, megadnak a helyi televízióknak, számításaik szerint a digitális átállás utáni ellátási terület összhangban van a korábbi analóg ellátási területtel.

Hangsúlyozta: a hatóság nem takarékoskodik a kiosztott teljesítménnyel, de az bennünket is köt, hogy például Ukrajna, Románia és Szerbia még nem állt át a digitális televíziózásra, így a működő adóknál számos korlátozás él, és a helyzet 2015-ig nem valószínű, hogy lényegesen változik.

Pados László szerint a helyzetet tovább nehezíti, hogy a mobileszközök terjedése miatt a mobilszolgáltatók is egyre nagyobb igénnyel lépnek fel, sőt számolni kell azzal is, hogy az IP-televíziókon, tableteken, okostelefonokon egyre több műsort szolgáltatnak majd, a világ műsorszolgáltatása ebbe az irányba mozdult el, amit követniük kell a helyi televízióknak is.

Széles Tamás, a HTOE elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a helyi televíziók számára elsősorban az a fontos, hogy műsoraik eljussanak a nézőkhöz, szerinte a vidéki kistelepüléseken, kisebb falvakban és tanyákon egyelőre nem jellemző, hogy az emberek szélessávú internetet használva televízióznának.

Andrássy György, az NMHH médiaszolgáltatás szabályozási főosztályvezetője az új műsorszolgáltatási igényekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a digitális  műsorszolgáltatásban ideiglenes jogosultságot a törvény szerint az szerezhet, aki korábban már rendelkezett analóg műsorszolgáltatási jogosultsággal, új ideiglenes jogosultságra bejelentkezni a jelenlegi jogszabály szerint nem lehet.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott