Ugrás a tartalomra

Közvetítési jog korlátozása - A médiatanács előzetesen csak sporteseményekkel kapcsolatban szigorítana

NMHH logoCsak sporteseményekkel kapcsolatban szigorítaná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a kizárólagos közvetítési jogot a társadalom számára kiemelten nagy jelentőségű rendezvények esetében. Az erről szóló dokumentumot a médiatanács szerdán tette közzé a honlapján.

A társadalom számára kiemelt jelentőségű események kizárólagos közvetítési jogával kapcsolatban a médiatörvény fogalmaz meg szigorításokat. Eszerint audiovizuális médiaszolgáltató nem gyakorolhatja a kizárólagos közvetítési jogot a kiemelt események esetében akkor, ha a társadalom több mint húsz százaléka nem jutna hozzá előfizetési díj megfizetése nélkül a tartalomhoz.

A részletes szabályok megalkotása, azon belül annak összeállítása, hogy mely események minősülnek kiemelt eseménynek, a médiatanács feladata. A testület szeptember 14-én nyilvános meghallgatást tart a kérdésben, amelyhez egy előkészítő dokumentumot tett közzé a honlapján.

Bár a médiatörvény által meghatározott kritériumok alapján kulturális események is tartozhatnának a kiemeltek körébe, az előkészítő dokumentum szerint a médiatanács a kulturális események között nem talált olyat, amelynek közvetítése kapcsán felmerülne a szélesebb közönség közvetítésből való kizárásának veszélye.

A dokumentum a kiemelésre javasolt események összesített listáján 14 sporteseményt említ, köztük az olimpiai játékokat, a FIFA férfi labdarúgó világbajnokságot és az UEFA férfi labdarúgó Európa-bajnokságot, a férfi labdarúgó nemzeti válogatott mérkőzéseit, az UEFA Bajnokok Ligája döntőjét, illetve az UEFA Bajnokok Ligája és Európa Liga selejtezőinek, csoportkörének és egyenes kieséses szakaszának magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzéseit.

A listán szerepelnek még kézilabda-, vízilabda-, kosárlabda- és jégkorong-mérkőzések, kajak-kenu verseny, úszóverseny, valamint a Forma-1 Magyar Nagydíj futama.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott