Ugrás a tartalomra

Szlovákia készül a digitális átállásra

DVB-T logoA szlovákiai háztartások közel 30 százaléka akar belátható időn belül új, LCD tévékészüléket vásárolni, hogy zavartalanul álljon át a digitális műsorszórásra, amely 2012-ben váltja fel teljes mértékben az analóg adást – írja az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtöki számában.

A Focus ügynökség felméréséből kiderül, hogy a szlovákiai háztartások 37,5 százaléka saját tévéantennát használ, kábeltévés hálózathoz 33 százalék csatlakozott. A műholdas adók vételére alkalmas parabolaantennával a háztartások 23 százaléka rendelkezik. Két új szolgáltató piacra lépésével 2006 óta megháromszorozódott azoknak a száma, akik parabolaantennán keresztül tévéznek.

A vétel módosítását elsősorban azokban a háztartásokban fontolgatják, amelyek jelenleg szobaantennát használnak. A digitális műsorszórás vételére ezek az antennák már nem alkalmasak, mint ahogy a klasszikus tévékészülékek sem, amelyek a háztartások 81 százalékában megtalálhatók.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint a háztartások 6 százalékában még fekete-fehér tévé is van, de csak a háztartások 0,5 százalékában ez az egyetlen tévé. Tévékészülékét 30 százalék tervezi lecserélni két éven belül.

A felmérés arra is rámutatott, hogy Szlovákiában a digitális műsorszórásra való átállásról csak a lakosság 35 százalékának van információja. Az arány feltehetően azért is viszonylag alacsony, mert a felmérést a digitalizációról szóló információs kampány beindítása előtt készítették. A lakosság tájékoztatása tavaly év végén kezdődött. Az embereket elsősorban az újfajta műsorszórás ára, illetve az átállással összefüggő kiadások érdeklik.

Közben elkezdődött a digitális műsorszórásra való átállás, fokozatosan kapcsolják ki az egyes régiókban az analóg adást. A teljes „analóg sötétség” 2012-ben köszönt be. Azután vagy úgynevezett set-top boxszal lehet majd fogni az adást, vagy korszerű tévékészüléket kell vásárolni, amely már tartalmazza ezt a berendezést.

Most körülbelül 700 ezer olyan háztartás van Szlovákiában, ahol nincs kábeltévé vagy parabolaantenna. A közlekedésügyi minisztérium 20 eurós (5400 forint) utalványokat is felkínál a szükséges műszaki berendezés megvásárlására a hátrányos helyzetben levőknek.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott