Ugrás a tartalomra

Szűkült a társadalom számára kiemelten nagy jelentőségű sporteseményekről szóló lista

SPORT textAz európai audiovizuális médiaszolgáltatókról szóló irányelv alapján és a magyar médiatörvény előírásai szerint a Médiatanács állítja össze azoknak a kiemelt eseményeknek a listáját, amelyeket előfizetési díj megfizetése nélkül is hozzáférhető médiaszolgáltatáson keresztül nézhet a magyar lakosság legalább nyolcvan százaléka, és ennek érdekében érvényesíti a kizárólagos közvetítési jogok korlátozását. Kiemelten nagy jelentőségű eseménynek az minősülhet, amelyek kifejezetten sok nézőt vonz, vagy kulturális jelentőségük kivételes, különösen a kulturális önazonosság erősítésében jelentős. Ide tartoznak még a magyar sportolók részvételével zajló nemzetközi versenyek, és hagyományosan előfizetési díj fizetése nélkül hozzáférhető, nagy nézettségű sportesemények is.

Ha egy olyan médiaszolgáltató szerzi meg a listán szereplő kiemelt esemény kizárólagos közvetítési jogát, amelynek a szolgáltatásához a hazai közönség több mint 20 százaléka nem fér hozzá, köteles az esemény közvetítésére méltányos és észszerű szerződést kötni a hozzá forduló – a magyar lakosság legalább 80 százaléka számára előfizetési díj nélkül is elérhető – médiaszolgáltatóval. A lista hatályba lépése előtt jogszerűen szerzett kizárólagos jogokra ezek a korlátozások nem vonatkoznak.

A testület már korábban, társadalmi véleményezés után 14 elemű tervezetet állított össze. Az Európai Bizottság Jogi Szolgálata azonban az egyeztetések ennek során szűkítését kérte, mert álláspontjuk szerint az öt százalékos nézettséget el nem érő események nem kerülhetnek fel erre a listára. Az AGB Nielsen elmúlt tíz évi televíziós nézettségi adatainak áttekintése után a testületi ülésen elfogadott lista jelenleg nyolc eseménytípust határoz meg. A bennmaradó események közé tartoznak a nyári és téli olimpiai játékok magyar részvétellel zajló közvetítései, a Formula-1 Magyar Nagydíj teljes élő közvetítése, a futballesemények közül a férfi labdarúgó-világbajnokság és Európa-bajnokság nyitómérkőzései, negyeddöntői, elődöntői és döntői, a férfi nemzeti tizenegy összecsapásai, az UEFA-bajnokok ligája döntője, valamint az UEFA-bajnokok ligája és az Európa-liga magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzései. Ide tartoznak még a magyar részvételű meccsek, magyarországi klubcsapat részvételével zajló rangadók a férfi és női kézilabda világ- és Európa-bajnokságában, az EHF-bajnokok ligájában, valamint a férfi vízilabda világ- és Európa-bajnokságában. A korábbi tervezetekben ugyan szerepeltek, azonban az uniós egyeztetés után a 14-es listából kikerültek a kosárlabda-, jégkorong-, kajak-kenu és úszóesemények, valamint a vízilabda-klubmeccsek. A Médiatanács most elfogadott listája akkor lép hatályba, ha azt jóváhagyja az Európai Bizottság – és a tagállamok képviselőit tömörítő Kapcsolattartó Bizottság –, majd kihirdetik azt az EU hivatalos lapjában.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott