Ugrás a tartalomra
4iG logo

2028-ig 150 milliárd forint fejlesztést hajt végre a 4iG

Szándéknyilatkozatot írt alá Magyarország Kormánya és a 4iG Csoport. A dokumentumot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke látta el kézjegyével. A megállapodás célja az infokommunikációs vállalatcsoport szerepvállalásának megerősítése a hazai és nemzetközi versenyképesség növelését célzó kormányzati gazdaságpolitika, valamint a Nemzeti Digitalizációs Stratégia (NDS) minél magasabb szintű megvalósításában. A Kormány digitalizációs céljaival összhangban a 4iG Csoport a megállapodásban vállalta, hogy 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil- és vezetékes hálózati beruházást valósít meg Magyarországon.

 

A megállapodás értelmében a 4iG informatikai képességeivel és szakértelmével hozzájárul Magyarország digitalizációjához, technológiai megoldásaival pedig támogatja a kormány digitalizációs törekvéseit, amelyekkel a magyar állampolgárok és gazdaság szereplői számára modern szolgáltatásokat biztosít, egyebek mellett az e-közigazgatás, egészségügy, vagy az oktatás területén.

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az aláírási ceremónián kiemelte, hogy „nincs versenyképesség fejlett telekommunikációs szektor nélkül, hiszen a digitális gazdaság már a teljes GDP legalább 25 százalékát és a K+F kiadások 7 százalékát adja, miközben a multiplikátor hatásokat is figyelembe véve a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget. A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja, amelyhez az egészségipar, a hadiipar, a logisztika, a feldolgozóipar és a bankszektor is szorosan kapcsolódik. Szuverenitási kérdés, hogy a bank-, a média- és az energiaszektor mellett a távközlési piacon is legalább 50 százalékos magyar tulajdoni arány legyen.”

 

A Magyar Kormány digitalizációs céljait támogatva a 4iG Csoport négy kiemelt vállalást tett a mobil- és vezetékes hálózati beruházások területén:

  • A csoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil- és vezetékes hálózati beruházást valósít meg Magyarországon.
  • A beruházások eredményeképpen a jelenlegi gigabites szolgáltatási területéhez képest 2028-ig a 4iG további 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabit képes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G vezeték nélküli technológiák használatával. 
  • A 4iG a lakosság közel százszázaléka számára teszi elérhetővé a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát. 
  • A 4iG Csoport Budapesten és agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén vállalja a nagy kapacitású 5G technológia kiépítését, amelynek keretében legalább 1000 bázisállomáson telepíti a jelenleg elérhető legmodernebb 5G technológiát.

 

„A megállapodás aláírásával stratégiai partnerségünket erősítettük meg a Magyar Kormánnyal. A 4iG Csoport magyar infokommunikációs vállalatként élen jár a digitális technológiák meghonosításában és piacvezető a hazai informatika területén. Vállalatainkban felhalmozott szaktudás, valamint technológiai és infrastrukturális képességeink lehetővé teszik, hogy meghatározó szerepet vállaljunk a Nemzeti Digitalizációs Stratégia megvalósításában” – mondta Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke a szándéknyilatkozat aláírását követően. „Magyarország digitalizációja az élet minden területén előnyöket és lehetőségeket hordoz, emellett pedig hosszútávon növeli az ország versenyképességét. A kormánnyal kötött megállapodásban négy stratégiai célkitűzés megvalósításával járulunk hozzá a digitalizáció felgyorsításához, amellyel értéket teremtünk a Magyarországon élők és a gazdasági szereplők számára.” – tette hozzá a 4iG Csoport elnöke. 

 

A 4iG vállalásai hozzájárulnak, hogy a Nemzeti Digitalizációs Stratégiában megfogalmazott célkitűzések teljesüljenek, így 2030-ra minden magyarországi hálózati végponton elérhető legyen a gigabites hálózat, valamint az 5G technológia kiépítése és kiterjesztése is lezárulhasson a kulcsfontosságú területeken. A szándéknyilatkozatban rögzített célok teljesülése érdekében Magyarország Kormánya a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024. január elsejétől megszünteti, valamint a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadó fizetési kötelezettséget pedig egy évvel később, 2025. január elsejétől kivezeti.

 

A technológiai és infrastrukturális fejlesztések mellett a szándéknyilatkozat számos olyan szakterületet is nevesít, ahol a 4iG Csoport és Magyarország Kormánya szorosabban együttműködik a digitalizáció felgyorsítása vagy elősegítése érdekében. Képességeivel és szakértelmével a 4iG hozzájárul a hazai kis- és középvállalkozások felzárkóztatásához, a negyedik ipari forradalom, azaz az Ipar 4.0 felgyorsításához, az energiahatékonyság növeléséhez, a digitális állam és oktatás megvalósításához, innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatásához, valamint az egészségügyi-, a hon- és rendvédelmi ágazat rendszereinek modernizációjához. 

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott