Ugrás a tartalomra
NMHH Médiatanács logo

A tévéműsorok többsége hallássérült nézők számára is követhető

Az országos tévéadók számos műsorához elérhető a hallássérült nézők számára készült felirat vagy jelnyelvi segédlet. Ezek minősége kielégítő, kivéve a beszédfelismerő programokkal készült automatikus feliratokat, amelyek ma még nem segítik érdemben a szövegértést – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

 

Az NMHH rendszeresen ellenőrzi a Médiatörvényben meghatározott tíz országos szolgáltató programjainak hallássérült nézők számára készített – törvényben előírt – akadálymentesítését. A vizsgálat hat közszolgálati (M1, M2/Petőfi TV, M4 Sport, M5, Duna Televízió, Duna World) és négy kereskedelmi (RTL, TV2, Hír TV, ATV) csatornára terjedt ki. Az idei első félév 220 napjának 5280 műsoróráját elemezték a hatóság szakemberei. A műsorszolgáltatók átlagosan naponta 20 és fél órányi adást láttak el a hallásérült nézőket segítő akadálymentesítéssel.

 

A legtöbb akadálymentesített adást a Hír TV sugározta: 24 órából összesen 23 óra 41 perc volt hallássérült nézők számára is elérhető. Az ATV május végén kezdte meg az akadálymentesítést, így a csatorna adásai júniustól szerepeltek a vizsgált mintában. Ezen adásnapok azonban már kiemelkedően magas (90 százalék fölötti) arányban tartalmaztak segédletet. A legkevésbé akadálymentesnek az RTL (napi 14 óra 43 perc) és a TV2 (18 óra 45 perc) műsorai bizonyultak.

 

A Médiatörvény előírása szerint kötelező segédlettel ellátni a hír- és sportműsorokat, az időjárás-jelentéseket, a politikai tájékoztató műsorokat, a közérdekű közleményeket, a politikai reklámokat, illetve a fogyatékkal élő személyekről és az esélyegyenlőtlenségről szóló műsorokat. A vizsgálat megállapította, hogy az előírt műsorok 99,9 százalékát látták el felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással a szolgáltatók.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott