Ugrás a tartalomra
M4 Sport logo

A VB-n is szigorít a FIFA

A FIFA World Cup sportesemény közvetítésének kizárólagos jogát az MTVA, azaz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az M4 Sportcsatornán gyakorolhatja Magyarország területén.

 

A FIFA továbbá meghatározta azoknak - az elsősorban kereskedelmi és vendéglátóhelyeknek - a körét, akiknek díjfizetési kötelezettsége keletkezik, amennyiben a 2018-as futball világbajnokság mérkőzéseit a nyilvánosság  számára ki szeretnék vetíteni.

 

Négy éve, az előző világbajnokság alatt nemzeti hatáskörben születhetett döntés a nyilvános vetítésekről, ez azonban mára már megváltozott. A 2018-as futball világbajnokság nyilvános vetítése kizárólag abban az esetben ingyenes, amennyiben a felhasználóhelyhez nem kapcsolódik kereskedelmi tevékenység, vagy olyan üzemszerű sportkocsmáról van szó, amely napi szinten ad sportközvetítéseket, és az eseményhez kapcsolódóan egyéb aktivitást - pl. időszakos területnövelés, kitelepülés, belépődíj bevezetése, kötelező minimumfogyasztás, szponzoráció, kihelyezett reklámok, stb. - nem kezdeményez. Az egyéb, kereskedelmi tevékenységet folytató helyek nyilvános vetítéseire tarifát határoz meg a FIFA,  így az MTVA-t a FIFA-val kötött szerződés kötelezi.

 

A FIFA tájékoztatása szerint jótékony célokra fogja felhasználni a díjból hozzá befolyt összeget, tarifáinak meghatározásával egyben szponzorainak védelme érdekében is cselekszik.

 

Az MTVA, mint a FIFA hivatalos magyarországi műsorközvetítője, lehetőséget biztosít a labdarúgó torna eseményeinek nyilvános kivetítésére. Kérjük, hogy amennyiben nyilvános vetítést terveznek, feltétlenül tájékozódjanak az MTVA-nál, mert a FIFA jogrendelkezése alapján a regisztráció kötelező, és a nyilvános kivetítések alkalmával a FIFA külön előírásai mellett a fenti feltételek esetén még jogdíjfizetési kötelezettség is felmerülhet.

 

Szerződéses kötelezettsége értelmében  az MTVA köteles a tudomására jutott jogosultság nélküli nyilvános vetítéseket jelenteni a FIFA felé. Ezért a kivetítéseket a jogtulajdonosok az esemény ideje alatt folyamatosan és országosan ellenőrizni fogják. Ezek után - ha jogérvényesítésre, szankcionálásra kerülne sor - azt már nem is az MTVA, hanem a FIFA végzi. Ugyanígy nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetők esetében a szponzorokra is, mert köztudomású, hogy a legtöbb nyilvános hely külön támogatókat keres a nyilvános meccsnézésekre, ilyen esetben ügyelni kell azonban a FIFA szponzorációs szabályaira.

 

Fentiek alapján az MTVA már megküldte tájékoztatását a korábbi sportesemények alkalmával regisztrált partnereinek és folyamatosan várja a visszajelzéseket, illetve az esetleges új partnerek jelentkezését.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott