Ugrás a tartalomra
Invitel logo

A zirci járásban is fejleszt az Invitel

Az Invitel további 359 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert legalább 30 Mbit/s sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére a Széchenyi 2020 Program keretében kiírt pályázaton, melynek köszönhetően idén a zirci járás 15 településén is elkezdődött a szupergyors internethálózat kiépítése. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás költségét saját forrásból egészíti ki a vállalat, így a térségben több ezer újabb háztartás részére juttathatja el a minőségi, gyors internetszolgáltatást.

 

A részletes tervezést követően, a hálózatmodernizáció tényleges kiépítési munkálatai számos településen most lépnek megvalósításuk szakaszába. A zirci járásban történő fejlesztések során az Invitel tisztán optikai alapú – szaknyelven ’GPON’ – technológiát alkalmaz. Az optikai szálat egészen az előfizetők otthonáig elvezetik, mely hosszú távon a legkorszerűbb megoldást nyújtja a helyiek, az itt működő kisvállalatok és közintézmények számára.

 

„Továbbra is célunk, hogy minél több felhasználót juttassunk hozzá a jó minőségű internetszolgáltatáshoz. Éppen ezért a 2016-ban, Óföldeákon megvalósult első SZIP fejlesztésünk után 2017-ben következett Öcs község, Domaszék, majd Szeged és Várpalota több területe, valamint Jászfényszaru, Szőc, Nyirád. A programhoz kapcsolódóan eddig több ezer háztartáshoz juttattuk el a modern internethálózatot és jelenleg Jászberényben, illetve Makón is folynak fejlesztéseink” – mondta el Iski István, az Invitel marketingigazgatója és SZIP fejlesztésekért felelős vezetője. „A tavalyi év ezzel kapcsolatos fontos eredményének tekintjük, hogy a Szupergyors Internet Program korábbi 11 nyertes pályázata mellett 2017-ben elnyertük a zirci járás, valamint további közép-magyarországi járások fejlesztését is. Így uniós támogatással 12, kormányzati támogatással pedig 4 járásban – több mint 100 településen – tesszük elérhetővé a szupergyors internetszolgáltatást” – tette hozzá.

 

Az újgenerációs szélessávú infrastruktúra megteremtésével a zirci járásban élők számára is elérhetővé válik az akár 250 Mbit/s sávszélességű internet, illetve a minőségi IPTV televíziózás 94 TV és rádió csatornával, valamint 35 HD adással a telefonszolgáltatás mellett. A korszerű hálózatot várhatóan 2018 októberében adja át a társaság és a települések központjában ingyenesen hozzáférhető WiFi szolgáltatást is kiépítenek.

 

Az Invitel 2019 végéig több mint 200 ezer háztartást elérő hálózat korszerűsítését tervezi, többségében gigabites sebességre is képes üvegszálas technológiával. Ennek egyik részét önerős és uniós forrásból finanszírozza, másik részének fejlesztéséhez pedig saját erőforráson kívül kormányzati támogatást is igénybe vesz a társaság. A SZIP fejlesztések mellett az Invitel a tavalyi évben – saját beruházás keretében – kábelhálózattal lefedett területein is korszerűsítette hálózatait. Közel 35 ezer háztartáshoz juttatta el a jövőálló, modern technológiát.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott