Ugrás a tartalomra

Az M7 Group felvásárolja a UPC DTH-t

Az M7 Group, Európa egyik vezető fizetős TV-szolgáltatója ma bejelentette, hogy megállapodást kötött a Liberty Global plc-vel a UPC DTH felvásárlásáról, mely jelenleg négy közép-kelet-európai piacon nyújt műholdas televíziós szolgáltatást. Az ügylet lezárásához hatósági jóváhagyás szükséges, amely 2019. első felében várható.

 

A Liberty Global tulajdonában álló UPC DTH jelenleg összesen mintegy 800.000 ügyfelet szolgál ki Magyarországon UPC Direct, Csehországban és Szlovákiában freeSAT, Romániában pedig FocusSat márkanév alatt.

 

Előzmények, hazánk tekintetében

 

Az M7 Group már bemutatott egy gyenge, és elég szégyenletes próbálkozást a magyar piacon, mikor is felvásárolta a Hello HD műholdas és a Hello Digital mmds szolgáltatást. Előbbit sikeresen "kivégezte" (valamint a félmilliárdos eu-s és magyar állami támogatással épült bátonyterenyei feladóállomás is a bezárás sorsára jutott), míg az mmds szolgáltatást továbbpasszolta az Eurocable-nak.

 

A jövő, feltételezve

 

A felvásárlás alapvető célja a cseh/szlovák műholdas piac konszolidációja (a freeSAT előfizetők beolvasztása a Skylink-be), így feltételezhetjük, hogy legalább ezen két ország előfizetőit "átforgatják" az Astra 3 pozícióra. Remélhetőleg számoltak azzal, hogy a szlovákiai előfizetők döntő többségét bukják, hiszen ők felvidéki magyarok, akik a magyar csatornák miatt fizettek elő, amit a Skylink nem biztosít. Azzal is számolniuk kell, hogy Csehország tekintetében vélhetően nem lesz egyszerű az akvizíció, hiszen itt a hatóságok a Vodafone/UPC ügyletbe is belekötöttek.
A jelenlegi, nyugati 1 fokos pozíció elhagyása elég drága mulatság lenne, többek közt a Telenorral kötött hosszútávú bérleti szerződések miatt, így feltételezhetjük, hogy a magyar és a román piac kiszolgálása továbbra is innen zajlik majd, így a Slovak Telekom és a DIGI szolgáltatásokkal kötött simulcrypt szerződések java is tovább élhet, nem is beszélve az innen biztosított disztribúciókról. Minden bizonnyal brandváltásra is sor kerül majd, természetesen a cseh/szlovák piacokon Skylink névre, míg ha olcsón akarják megúszni hazánk és Románia tekintetében, akkor az ott már jól bevált FocusSat márkanév érkezhet hozzánk is.

Kiegészítő információ(k)

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott