Ugrás a tartalomra

Cserhalmi Györgyöt köszönti a FILMIO

Legemlékezetesebb alakításainak felidézésével tiszteleg a FILMIO a február 17-én születésnapos Cserhalmi György előtt. A  színészlegenda 75. születésnapja alkalmából csütörtöktől vasárnapig ingyenesen látható a legendás Dögkeselyű című krimi-thriller a 80-as évek Budapestjéről, az Amerikai anzix című Bódy Gábor-film, valamint a lebilincselően látványos Szerelmem, Elektra a Nemzeti Filmintézet streaming platformján.

 

Három, Cserhalmi György főszereplésével készült kiváló alkotás ingyenesen megtekinthető mától a FILMIO-n. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színész és érdemes művész a huszadik századi színház és film kultúra egyik legmeghatározóbb alakja, akinek neve felejthetetlen alakításokkal forrt össze.

 

A Dögkeselyű András Ferenc kultikus bűnügyi filmje egy kiábrándult taxisofőrről, akit kirabolnak munka közben. A férfi, miután a rendőrség nem hajlandó érdemi lépéseket tenni az ügyben, maga ered a csalók nyomába. Az 1982-es alkotás igazi különlegesség, amelyben egy, a szocialista Magyarországon játszódó történet a krimi, a thriller, az akciófilm és a film noir elemeivel keveredik. Cserhalmi György ikonikus alakítása tökéletesen megragadja az értelmiségi pályát taxizásért ott hagyó antihős dilemmáit.

 

Az Amerikai anzix Bódy Gábor különleges filmnyelvi kísérlete emigráns negyvennyolcas magyar katonatisztekről, akik az amerikai polgárháborúban harcolnak az északiak oldalán. A filmben Cserhalmi György a vakmerő Vereczkyt alakítja, aki két társával egymástól eltérő módon éli meg a szokatlan helyzetet.

 

A Szerelmem, Elektra Jancsó Miklós formailag legbravúrosabb és leglátványosabb alkotása, amelyben az ismert ógörög tragédia a magyar pusztán kel életre, bemutatva a szabadság és a zsarnokság örök harcát a modern ember szemszögéből.

 

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: korunk elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben elérhetőek a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg már mintegy 600 magyar film közül válogathat a közönség a FILMIO-n, mely mobilon és okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott