Ugrás a tartalomra
Doc Around Europe logo

Doc Around Europe néven új VOD platform indult az európai fesztiválkínálatból

A Doc Around Europe, az európai dokumentumfilm-fesztiválok hálózata Magyarországról is elérhető VOD platformot indított, ahol friss dokumentumfilmes alkotásokat kínál. A felületen évente legalább 40 különleges új dokumentumfilm lesz elérhető, melyeket a hálózat tagjai válogatnak a saját fesztiváljaik kínálatából. Az induló válogatásban szerepel a fesztiválnyertes Budapest siló c. magyar doku is, valamint a spanyol, francia, német és a balkáni régió fiatal alkotóinak legizgalmasabb munkái. A hivatalos bemutatóra 2024. február 18-án a Berlinalén, a European Film Marketen kerül sor.

 

A dokumentumfilmesekre, akik segítenek nekünk értelmet találni a bonyolult és folyamatosan változó világban, napjainkban nagyobb szükségünk van, mint valaha. A kreatív dokumentumfilmek támogatásával és népszerűsítésével foglalkozó Doc Around Europe európai fesztiválhálózat ezért örömmel jelenti be, új VOD (video-on-demand) platformja, a doc-around-europe.net elindulását. A hálózat a digitális eszközök felé nyit annak érdekében, hogy az új hangokat és rendezőket támogassa, és a szélesebb közönséget is elérje.

 

A fesztiválhálózat tagjai – a DocsBarcelona, a DOK.fest München, a MakeDox, a FIPADOC és a VERZIÓ – azzal a céllal hozták létre a platformot, hogy a dokumentumfilmeket a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék, és erősítsék a filmek jelenlétét a nemzetközi piacon. A platform sokszínű felhozatalt kínál, és évente 40 új filmet mutat be, melyeket az egyes filmfesztiválok válogatnak ki a saját régiójukban készült dokumentumfilmekből. Aki nem tud ellátogatni ezekre a fesztiválokra, mostantól online nézheti az új tehetségek legjobb filmjeit. A rövidfilmek csupán 2 euróért, az egész estés dokumentumfilmek 5 euróért streamelhetők, és 48 órán belül többször is megnézhetők.

 

A Doc Around Europe új platformjának célja a feltörekvő tehetségek és az új európai rendezők támogatása és népszerűsítése az európai közönség felé. Emellett az európai és nemzetközi filmszakma kurátorait, programigazgatóit, vásárlóit és forgalmazóit is megcélozza, hogy több lehetőséget biztosítson a filmeknek és alkotóiknak, akik számára ez kiemelt bemutatkozási lehetőség. A döntéshozók a VOD platformra ingyenesen regisztrálhatnak.

 

Az új VOD platform hivatalos bemutatójára 2024. február 18-án 18:30-kor a Berlinalén, a European Film Marketen kerül sor, ahol személyesen is lehet találkozni az egyes fesztiválok képviselőivel a Documentation Centre-ben a Café Connectben.

 

A Magyarországon megrendezett Verzió Dokumentumfilm Fesztivál kurátorai nemzetközi partnereikhez hasonlóan az elmúlt években bemutatott diák- és elsőfilmek közül válogattak.

 

“A Doc Around Europe hálózat Európában egyedülálló módon az első vagy második dokumentumfilmükkel bemutatkozó filmeseket szeretné támogatni szakmai előmenetelükben” - mondja Gyureskó Enikő, a Verzió Filmfesztivál ügyvezetője. “Ez magában foglalja, hogy hozzáférést biztosítunk a filmjeikhez a nagyközönség és szakma számára a versenyszereplések és a most induló VOD platform által. Emellett a fejlesztés alatt álló projekteket is támogatjuk workshopok, pitchek és díjak formájában, és kapcsolatépítésre alkalmas találkozókat szervezünk nemzetközi vendégek és döntéshozók részvételével.” - teszi hozzá.

 

A streamelhető magyar filmek:

  • a  gyönyörűen fényképezett, 2023-as Verzió különdíjas Budapest siló (Paczolay Zsófia, 2022), a Budapest legnagyobb, még ma is működő gabonasilójában dolgozó Józsefről, 
  • az emberölésért 20 év után a börtönből szabaduló Vilmosról szóló Ezt levezekelni nem lehet (Halász László, 2022), 
  • a KIM (Kapronczai Erika, 2022), a 19. Verzió egyik legnagyobb felfedezése, mely Budapest enigmatikus figurájáról, Kim Corbisier festőről szól,
  • az egykor az Ózdi Kohászati Üzemekben dolgozó munkásnőket bemutató Elmúlt, oszt jól van (Debre Zsuzsa, 2021), 
  • a rendező holokauszt-túlélő nagypapájának házi videóira alapozó Örökség (Gyimesi Anna, 2021) 
  • és a Baránszki Tibor hős cselekedeteit bemutató animációs dokumentumfilm, a Mindhalálig (Mózes Gergely, 2022).

 

A magyar alkotók filmjei mellett itthonról spanyol, francia, német és a balkáni régió fiatal alkotóinak legizgalmasabb munkáit is meg lehet tekinteni. Így például az Afganisztán első női taxisofőrjét bemutató Oh Dear Sara is elérhető lesz, de ellátogathatunk Katalónia északkeleti csücskébe (The Wind that Moves Us), a Száva folyó vidékére (Sava), vagy betekinthetünk egy lisszaboni ortodox parókia életébe is (May the Earth Become the Sky).

 

A platform filmjei az alábbi országokból elérhetők: 
Franciaország, Luxemburg, Németország, Ausztria, Svájc, Olaszország, Belgium, Magyarország, Spanyolország, Észak-Macedónia, Görögország, Koszovó, Szerbia, Albánia, Bulgária, Horvátország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Törökország, Románia.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott