Ugrás a tartalomra
Filmio logo

Főszerepben a MAGYAR FILM

Kivételesen egész héten át tart a MAGYAR FILM NAPJA április 29-től május 5-ig – Több mint 100 magyar film 19 tévécsatornán 1 héten át nézhető, nagyvásznon ritkán látható magyar filmek érkeznek újra a mozikba és szinte az összes, Magyarországon elérhető streaming platform is csatlakozik az ünnepléshez.

 

A FILMIO öt ingyenes filmet kínál vasárnap estig, köztük a 2000-es évek nagy közönségsikerét, az Állítsátok meg Terézanyut! Hámori Gabriellával a főszerepben. A Magyar Animáció 110 emlékév alkalmából izgalmas honlap indul és temérdek alkotás nézhető egész évben ingyenesen a FILMIO-n.

 

„A magyar filmek az elmúlt időszakban többször is bizonyítottak a mozipénztáraknál és a tévéképernyőkön egyaránt. Nézettségi rekordok születtek és a filmek a mozik után a stream felületeken folytatják diadalútjukat a nézettségi listák élén. Április 30-án a magyar mozgóképeket ünnepeljük, az alkotók mellett köszönet illeti partnereinket, akik csatlakoztak, és magyar filmet vetítenek. Az ünneplésen túl is igyekszünk eljuttatni a hazai alkotásokat minél több nézőhöz. Sikerrel megy a Moziklub – Országos filmklubhálózat, amely a nagyvárosi moziktól távol eső településekre viszi el a magyar filmeket, az iskolásoknak kedvezményes jegyárú vetítéseket kínáló Klassz Napok, valamint az újraindított egyetemi filmklubok is.” – fogalmazott Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

 

Kivételesen egy egész héten át tart a magyar film napja a tévékben, a mozikban és a stream platformokon április 29-vel kezdődően. Sok régi kedvenc újranézése mellett a legújabb filmeket is elhozza a jeles nap, április 30., amelyen az első magyar film, A táncz 1901-ben tartott első vetítése évfordulóján a hazai filmeseket és alkotásaikat ünnepeljük.

 

Az összes tévécsatorna csatlakozik az ünnepléshez, sokszínű lesz a magyar filmkínálat: több mint 100 kortárs magyar film és nagy klasszikus lesz látható a közmédia, az RTL és a TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Cool TV-n, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornákon. A fenntarthatóság égető kérdéseit szegezi nekünk és az indián hitvilágba repít a Kojot négy lelke című magával ragadó animációs film, melynek az RTL-en lesz az országos tévépremierje a hétvégén a magyar szinkron érdekfeszítő világába kalauzoló Magyar hangja című dokumentumfilmmel együtt.

 

Az ország legnagyobb multiplex mozilánca, a Cinema City mozikban szerdáig kedvezményes áron lehet a legújabb magyar filmekre jegyet váltani. Az artmozik idén is rengeteg magyar filmet kínálnak a klasszikusoktól a mai sikerfilmekig. A kultikus fővárosi vetítőhelyeken is nagyvásznon lehet ámulni a csodás alkotásokon, köztük a patinás Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol 30-án este élőzenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült filmritkaságot, a Munkászubbony és a Dódi karrierje című filmeket.

 

A streaming szolgáltatóknál is előtérbe kerülnek a magyar filmek. A FILMIO-n egy héten keresztül ingyenesen nézhető a 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus vígjátéka, a Rácz Zsuzsa nagy sikerű könyvéből készült Állítsátok meg Terézanyut!, a Bereményi Géza gazdag munkásságát bemutató portréfilm, a Bereményi kalapja, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska Latabár Kálmánnal a főszerepben, Gyarmathy Lívia első játékfilm rendezése, a szocialista mintaüzemben gyakornok lányról szóló Ismeri a szandi mandit? Schütz Ila főszereplésével, valamint André de Toth egyik legjobb magyar filmje, a meglepően szókimondó Két lány az uccán című 1939-es klasszikus.

 

A Cinego-n tematikus válogatás látható magyar filmrendezőnők alkotásaiból és az HBO Max, valamint az RTL+ felületein is kiemelt helyet kapnak a magyar filmek.

 

A magyar film napján indul el a hazai animáció kivételesen gazdag történetét bemutató honlap, a magyaranimacio.hu. A Magyar Animáció 110 emlékév alkalmából indított oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb animációs technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót. Az emlékév során ingyenesen látható a FILMIO kínálatában szereplő összes, közel 100 klasszikus animáció, a többi között az Oscar-díjas A légy, Kovásznai György kultfilmmé vált Habfürdő című merész musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, mint a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan örök kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott