Ugrás a tartalomra
Filmio logo

Ingyenes filmek a FILMIO-n a Film Maraton programjából

Idén is nagy siker volt a restaurált filmeket és mozgókép ritkaságokat bemutató Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek programjából számos alkotás megtalálható kiváló minőségben a FILMIO kínálatában. A fesztiválon teltházzal vetített ÁLMODOZÁSOK KORA, az ÉGIGÉRŐ FŰ, a HÓFEHÉR, a HOSSZÚ ALKONY, a HANNIBÁL TANÁR ÚR, illetve a HOSSZÚ FUTÁSODRA MINDIG SZÁMÍTUNK című alkotások csütörtök reggeltől vasárnap estig ingyenesen megtekinthetők a Nemzeti Filmintézet streaming platformján.

 

A világ és Magyarország filmarchívumainak kincseit lehetett látni a szeptember harmadik hetében zajló Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amely egyben a mozi és a magyar film ünnepe is. A rendezvénysorozat keretében nagy sikerrel vetítettek számos hazai klasszikust, amelyből most, csütörtök reggeltől vasárnap estig hat alkotás ingyenesen megtekinthető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n.

 

Álmodozások kora (1964)
Jancsi és mérnökként végzett barátai közösen helyezkednek el egy vállalatnál, az eleinte lelkes társaság azonban az élet nagy forgatagában apránként széthullik. Az Oscar-díjas Szabó István első mozifilm rendezése személyes hangú történet, amely saját generációjának útkeresését, álmait és vágyait ragadja meg.

 

Égigérő fű (1979)
Misu egy belvárosi bérházban nyaral, ahol az egyik lakó hamarosan nyugdíjba vonul. A kedves, idős parkőr nehezen mond búcsút a gondjaira bízott zöld gyepnek, a környéken lakók ezért különleges ajándékkal készülnek Poldi bácsi utolsó munkanapjára. Palásthy György filmje a közösség erejéről és az összefogás szükségességéről mesél, kortól függetlenül mindenkinek.

 

Hófehér (1983)
Nepp József első egész estés filmje a közismert Hófehérke és a hét törpe című Disney-klasszikus paródiája, amely az eredeti Grimm-mese bűnügyi hátterére, a gonosz mostoha uralmára helyezi a hangsúlyt. Az így született mű szatirikus rendszerkritika, amelynek maró humorú párbeszédeit Romhányi Jószef csiszolta tökéletesre.

 

Hosszú alkony (1997)
A Törőcsik Mari által megformált, idős, de szellemileg aktív régésznő egy szakmai útról hazafele menet gyalog folytatja útját egy hangatáblán keresztül, amikor azonban észreveszi, hogy eltévedt, buszra száll, amely elindul vele a rémálmok útján. Janisch Attila többszörösen díjazott lélektani alkotása egy lírai tudatfilm, amelyben álom és valóság összemosódik.

 

Hannibál tanár úr (1956)
A szürke tanár, Nyúl Béla élete a Hannibálról írott tanulmányának köszönhetően egyszerre tündérmesévé válik, nem is sejti, hogy a váratlan siker valójában a fasiszták megrendezett politikai színjátékának része. Fábri Zoltán könyörtelen szatírája a hétköznapi kisember politikával folytatott harcának örökérvényű története.

 

Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1968)
Gazdag Gyula dokumentumfilmjében a taxisként dolgozó maratonista, Schirilla György elfut Budapestről Kenderesre, hogy a településen felavassanak egy bisztrót a tiszteletére. A sportesemény megörökítése azonban csak ürügy a film készítőjének arra, hogy lerántsa a leplet szocializmus groteszk valóságáról.

 

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg mintegy 500 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott