Ugrás a tartalomra
Filmio logo

Ingyenes filmekkel tiszteleg a FILMIO a magyar film nagyjai előtt

Magyar Mozgókép Életműdíj kitüntetésben részesült nemrég a MOZ.GO keretében Deimanik Tamásné Baba fénymegadó, Elek Judit forgatókönyvíró-rendező, Gulyás Buda operatőr, Piros Ildikó színművész és Selmeczi György zeneszerző. Emlékezetes filmjeikből ünnepi válogatás látható a FILMIO-n, a Filmintézet streaming platformján csütörtöktöktől vasárnapig ingyenesen megtekinthető a MÁRIA-NAP, A VERÉB IS MADÁR, a KAMÉLEON, az IDŐ VAN és a KOPASZKUTYA kiváló minőségben felújítva.

 

Elek Judit Mária-nap című filmje 1866-ban játszódik és Szendrey Júlia a központi figurája. Petőfi Sándor özvegyének családja a fiatalabb lány, Mária névnapját ünnepli, miközben mindenki a maga évtizedes sérelmeit hánytorgatja fel. Az alkotást először az Un certain regard programban mutatták be a cannes-i fesztiválon 1984-ben.

 

Piros Ildikó alakítja Szöszit az 1968-as A veréb is madár című szatirikus vígjátékban, amelyben egy sikeres amerikai üzletemberből és egy szürke kisemberből álló ikerpár tagjai egymás személyiségét ellopva keverednek fergeteges kalandokba. Az óriási közönségsikert elért alkotásban a kor legnagyobb kabarészínésze, Kabos László alakítja az ikerpár mindkét tagját.

 

Goda Kriszta máig népszerű rendezése a Kaméleon című fordulatos thriller, amely Gulyás Buda operatőr kameráján keresztül a 2000-es évek végi budapesti elit világába kalauzolja a nézőt. A Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Kulka János főszereplésével készült alkotásban egy házasságszédelgő szélhámos kegyetlen játékai tárulnak fel, ahogyan megpróbálja behálózni következő áldozatát, egy gyönyörű és gazdag balerinát.

 

A magyar posztmodern film egyik kulcsműve Gothár Péter Esterházy Péterrel közösen írt, Idő van című drámája, amely egy olyan középkorú férfi története, aki elhatározza, hogy még életében „hőssé” válik. A korszak legizgalmasabb előadói - Lázár Kati, Bodrogi Gyula, Ruttkai Éva, Cseh Tamás, Cserháti Zsuzsa - közreműködésével készült Gothár-film, hol a westernek, hol a musicalek világát idézi, különleges hangulatát fokozzák Selmeczi György csodás dallamai.

 

Deimanik Tamásné Baba fénymegadó, több évtizedes pályafutása alatt olyan kultikus filmeken dolgozott, mint a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Csinibaba, a Moszkva tér, vagy a Valami Amerika. Nélküle Szomjas György legendás zenés filmszatírája, a Kopaszkutya is másként nézne ki. A Schuster Lóránt, Földes László és Deák Bill Gyula főszereplésével készült zenés film egy fiktív külvárosi rockzenekar történetét meséli el.

 

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: korunk elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben elérhetőek a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg már mintegy 1000 magyar film közül válogathat a közönség a FILMIO-n, amely mobilon és okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott