Ugrás a tartalomra
MNFA logo

Ismét klasszikus filmek karácsonyra

Az ünnepek alatt a közönség ismét szabadon élvezheti a Filmarchívumban megőrzött és felújított filmkincsek karácsonyi csomagját: klasszikusokat és kultfilmeket, örök közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket. A 66 filmajándékot tartalmazó idei listán a hagyományokhoz híven jelen van minden filmtípus: játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk egyaránt szerepelnek.

 

Az ajándékfilmek segítségével filmtörténeti utazást tehetünk az első Magyarországon forgatott filmfelvételektől (budapesti Lumière felvételek 1896-ból) a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig. A válogatásból a nyolcvanas évek emlékezetes sikerei (Dögkeselyű, Egészséges erotika) és a kilencvenes évek kultfilmjei (Roncsfilm, Sose halunk meg) sem maradtak ki.

 

Különleges csemegét ígér az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film "kritikai kiadása", amely a Filmarchívum és Nemzeti Múzeum együttműködésében készült: a több mint egyórás film a szereplők részletes beazonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket. A felvétel érdekessége, hogy minden valószínűség szerint az alkotók között volt a Casablanca révén világhírűvé vált Kertész Mihály/Michael Curtiz, aki egy pillanatra meg is jelenik a filmen.

 

Olyan ritkán látható régi közönségsikerek is helyet kaptak a programban, mint Keleti Márton Mágnás Miska, Csodacsatár, vagy Gertler Viktor Állami áruház című filmjei. A válogatás bepillantást enged a Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási és Program eredményeibe is. Látható lesz többek között Mészáros Márta finoman árnyalt női portréja, az Örökbefogadás, amely 1975-ben Berlinben megkapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat, ahova idén februárban 4K felbontásban, teljeskörűen restaurálva tért vissza, majd nagy sikert aratott szerte a világban, a Berlinálétól a New York-i Modern Művészetek Múzeumáig. Frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István pályanyitó, személyes hangú filmje, az Álmodozások kora, Koltai Róbert nagysikerű vígjátéka, a Sose halunk meg, vagy Magyar Dezső különös szépségű betiltott filmje, a Büntetőexpedíció. A betiltott filmek közé Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje is bekerült.

 

A programban szerepelnek animációs filmek minden korosztálynak (Daliás idők, János vitéz, Lúdas Matyi), ifjúsági filmek (Égigérő fű) és természetfilmek is (Noé bárkái).

 

A filmek egy része angol felirattal és akadálymentesítve is megtekinthető.

 

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017 óta minden évben nagy sikerrel rendezi meg karácsonyi filmajándék akcióját a Filmarchívum filmjeiből.

 

A filmek teljes listája és a linkek a Filmarchívum weboldalán érhető el.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott