Ugrás a tartalomra
MTVA logo

Különleges Ikarust ajándékoz az MTVA a Közlekedési Múzeumnak

Egyedi, a hazai kulturális életben is évtizedekig jelen lévő Ikarus 260.90 típusú gépjárművet ajándékoz az MTVA a megújuló Közlekedési Múzeum részére. A múzeum az utóbbi években dinamikusan bővíti a nagyhírű autóbuszgyár emlékeit őrző gyűjteményét, a most megkapott közvetítőkocsi e járművek közt is különleges helyet foglal majd el.

 

„A megújuló Közlekedési Múzeum az utóbbi években nagy figyelmet fordít a legendás Ikarus autóbuszgyár járműveinek megőrzésére. A nagyközönség által ismert és szeretett típusok mellett időről-időre felbukkannak olyan speciális kialakítású, egyedi buszok, amelyeknek története is különleges. Ilyen ez a jármű is, amely az 1970-es évek végétől követte és közvetítette a hazai kulturális élet meghatározó eseményeit. A jármű szép példája annak, hogy az Ikarus gyár amellett, hogy tömeggyártásával nemzetközi szinten is sikeres tudott lenni, képes volt egyedi igények alapján, speciális feladatokra szánt járműveket is megalkotni.”- nyilatkozta a felajánlás kapcsán Vitézy Dávid főigazgató.

 

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nagy eszmei értékkel rendelkező Ikarus buszát ajándékozta a megújuló Közlekedési Múzeumnak. A jármű korábban a Magyar Rádió, valamint az MTVA 2-es rádiós közvetítő gépjárműveként funkcionált, így a sokak által kedvelt Ikarusok közt is rendkívüli darabnak tekinthető.  A busz üzemképes és esztétikailag is jó állapotban van. Alvázát és felépítményét az Ikarus gyár 1979-ben kifejezetten a Magyar Rádió igényeinek megfelelően alakította ki 260-as szólóbusza alapján. A közkedvelt 260-as típusból története során közel száz kivitel és számos, eltérő alváltozat készült, évtizedekig meghatározó darabja volt a városi tömegközlekedésnek Magyarországon és számos külföldi nagyvárosban is.

 

A most múzeumba került autóbusz műszaki berendezéseit, a hangstúdiót és speciális kialakítását a Magyar Rádió hangmérnökei tervezték, és a rádió műszaki szakemberei kivitelezték. Az egyedi járműben egy keverőpult és egy sztereó stúdiómagnó is helyet kapott. A helyszíni hangrögzítés képessége miatt gyakran a Magyar Televízió élő adásainak hangját is biztosította. A közvetítőkocsi gyakran megfordult például a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, és számos kulturális rendezvényről tudósított a fővárosból és vidéki helyszínekről is. A Pesti Vigadóból sugárzott Operettgála-közvetítése nemzetközi sikernek bizonyult. A jármű most, az MTVA felajánlásának köszönhetően, feladatai lezárultával a megújuló Közlekedési Múzeum dinamikusan bővülő gyűjteményében maradhat fenn.

 

(a buszról készült fotók megtekinthetők Instagram oldalunkon)

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott