Ugrás a tartalomra
Direct One logo

Nosztalgikus esték valódi klasszikusokkal a Direct One-nál

A magyar filmtörténet hosszú és gazdag múltra tekint vissza, ráadásul számos klasszikus ma is kiváló szórakozást nyújt, amelyek a Direct One nézői számára biztosan nem kerülnek a feledés homályába.


Januárban hétköznap esténként a Direct One csatornán, a premiert követően pedig a Direct Now videótárában is láthatók lesznek olyan művek, mint a Ferrari Violetta és Zenthe Ferenc főszereplésével készült, 1955-ben bemutatott 2x2 néha 5, amelyben két nagyon különböző ember, egy matektanár és egy pilóta találkozik. Románcukat fülbemászó dalok, szerethető mellékfigurák és látványos légi felvételek kísérik.

 

Ahol a foci nemzeti sorskérdés, ott bármi megtörténhet – mondja az 1957-ben bemutatott A csodacsatár című vígjáték. A szórakoztató köntösbe csomagolt rendszerkritika az Aranycsapat sikerei idején tomboló futballmánia és a diktatúra elé tart görbe tükröt, a főbb szerepekben pedig Mányai Lajos, Feleki Kamill és Sinkovits Imre alakítását láthatjuk.

 

A Kádár-rendszer sokáig betiltott szatírája az 1971-es A sípoló macskakő, amelyben a vidéki építőtáborba érkező fiatal fiúk szembesülnek azzal, hogy nincs munka a földeken, a felügyelők pedig hiába akarják fenntartani a dolgos hétköznapok látszatát, a tábor rendje egyre inkább felbomlik. A film egy hétköznapi helyzetet mutat be, ám egy nagyobb volumenű, összetettebb jelenségről mond éles kritikát.

 

Károlyi Mihályné, született Andrássy Katinka életének egy szakaszát mutatja be az 1984-es A vörös grófnő, amelyben a Básti Juli által alakított arisztokrata lány fejlődését ismerhetjük meg, aki férje hatására a monarchiát támogatta, viszont az évszázad viharai során megismerte a demokráciát, a fasizmust és a kommunizmust, amik erősen befolyásolták világnézetét.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott