Ugrás a tartalomra

Öt kiváló alkotás nézhető ingyen a Magyar Film Napja alkalmából

Április 30-a a Magyar Film Napja: Idén már 122. évfordulóját ünnepeljük annak, hogy bemutatták az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképet A TÁNCZ című ismeretterjesztő filmet.

 

A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére ezért minden évben április 30-án a magyar filmet ünnepeljük, amelyhez évről évre egyre többen csatlakoznak, ennek köszönhetően országszerte több napon át nézhetünk magyar filmeket a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik kínálatában is. A FILMIO-n csütörtöktől vasárnapig közönségszavazás útján kiválasztott öt kiváló magyar alkotás nézhető ingyen, megnyílik továbbá a Nagylátószög című virtuális kiállítás, mely elsőként ad átfogó képet a magyar film múltjáról.

 

„A magyar film világsikerének titka ma is és 122 évvel ezelőtti indulásakor is a személyesség, alkotóink elképesztő tehetsége, határtalan kreativitása, szakembereink kitűnő tudása, közös történeteink és a mindent átszövő humor. A Filmintézet fő célja, hogy minél színesebb legyen a mozgókép felhozatal és minél szélesebb közönséghez jussanak el az alkotások. Szerencsénkre ma már nem csak a mozikban élhetjük át a film varázsát, a tévécsatornáknak és streaming szolgáltatóknak köszönhetően kiváló magyar filmekkel töltődhetünk fel otthonunkban is a hétköznapokon és ünnepnapokon egyaránt. Nem kérdés, hogy a magyar film megérdemel egy jeles napot. A sokszínű ünnepi kínálatot elnézve, biztos vagyok abban, hogy mindenki találni fog kedvére valót.” – fogalmazott Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

 

Az ünnep alkalmából a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n vasárnap estig ingyenesen nézhető öt kiváló magyar film, amelyeket a nézők választottak online szavazás útján. A nagyszámú beérkezett szavazat alapján a közönség kedvencei az elmúlt évekből az Anyám és más futóbolondok a családból című szívet melengető családtörténet, valamint a múlt század eleji füstös bárjainak világába elkalauzoló Kék róka című romantikus komédia, a klasszikusok közül pedig Fábri Zoltán filmszatírája, az Isten hozta, őrnagy úr!, Török Ferenc kultfilmje az ezredforduló generációjáról, a Moszkva tér, valamint Tarr Béla Werckmeister harmóniák című világhírű alkotása kapta a legtöbb szavazatot, amelyek így ingyenesen megtekinthetők egész hétvégén.

 

Csaknem 100 klasszikus és új magyar film lesz látható összesen az ünnep alkalmából a közmédia csatornáin, az RTL és TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Prime-on, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornán. Az ünnepi felhozatalban van Bacsó Péter legendás A tanú című filmje, Kovásznai György 1979-es animációs filmje, a Habfürdő, valamint örök kedvencek, mint a Vuk, A Pogány Madonna, A miniszter félrelép és a Meseautó.

 

Először lesz látható televízióban a Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült fergeteges vígjáték, a Szia, életem!, több tévécsatorna is műsorára tűzi továbbá a Cserhalmi György főszereplésével 1982-ben készült Dögkeselyű című ikonikus bűnügyi drámát is. A közelmúlt kedvencei közül például a Coming out-ot, az Apró mesék-et, a Drakulics elvtárs-ot, a Kincsem-et, Az unoká-t és a Toxikomá-t is műsorra tűzik.

 

A streaming felületeken is régi kedvencek és újdonságok egyaránt várják a nézőket: a Cinego-n az elmúlt év legsikeresebb hazai mozifilmjei mellett látható Kárpáti György Mór fiatalokról szóló filmje, a Jövő nyár, az HBO Max-on pedig a többi között Wéber Kata és Mundruczó Kornél Evolúció című filmje. Az RTL+-on egész áprilisban a hazai filmeké a főszerep a Magyar Film Napja alkalmából, hiszen olyan izgalmas újdonságokkal bővült a kínálat, mint a Léa Seydoux főszereplésével készült A feleségem története, április 30-tól pedig a Nemes Jeles László által rendezett Napszállta című kosztümös dráma is reklámmentesen streamelhető.

 

Az ünnep alkalmából a mozik is különleges ajánlatokkal készültek: a Cinema City pénztárainál egész hétvégén kedvezményes, 1650 forintos áron lehet a legújabb hazai mozifilmeket megnézni, az Uránia Nemzeti Filmszínház mindhárom termében kizárólag magyar filmeket lehet látni, Szomjas György legendás zenés filmszatírája, a Kopaszkutya, valamint Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt szerelmi drámája, a Testről és lélekről is műsoron lesz.

 

A fővárosi art mozikban a nemrég bemutatott sikerfilmek mellett a közelmúltban felújított klasszikusokat, illetve olyan alkotásokat lehet megtekinteni, amelyeket nagyvásznon rövid ideig vagy egyáltalán nem lehet látni, köztük a Macskafogó, a Hukkle, valamint Fehér György bűnügyi drámája, a Szürkület is, emellett több vidéki városban is magyar filmek lesznek műsoron április 30-án a vetítőtermekben.

 

Április 30-án debütál a Nemzeti Filmintézet Nagylátószög – 120 éves a magyar film virtuális kiállítás, amely átfogó képet ad a magyar film megdöbbentően gazdag és érdekes történetéről. A Ludwig Múzeumban 2021-ben megrendezett filmtörténeti kiállítás online térbe költöztetett verziójában az eredetileg 14 teremben összesen közel 1000 m²-nyi felületen bemutatott teljes anyag megtekinthető interaktív módon, lehetővé téve, hogy az ország bármely pontjáról és határon túl is elérhető legyen a tárlat, amelynek anyaga így jól használható oktatási célra is.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott