Ugrás a tartalomra
Direct One logo

Szabó Istvánt ünnepli a Direct One

Négy ikonikus film egy nagyon különleges nap apropóján – február 18-án 85 éves lesz egyik legnagyobb rendezőnk, Szabó István. A születésnap alkalmából a Direct One tévé- és streamingszolgáltató előfizetői számára négy filmet tűz műsorra, köztük az Oscar-díjas Mephistót. Ünnepeld te is fantasztikus rendezőnket a Direct One csatornával!

 

Február 18-án ünnepli a 85. születésnapját Szabó István, a magyar filmművészet legendás alkotója. Ettől a naptól érdemes lesz a Direct One csatornára kapcsolni, hiszen kezdetét veszi az ünnepi hét! A Direct One ugyanis tisztelegni szeretne a rendező életműve előtt, ezért négy általa rendezett csodálatos filmet tűz saját csatornája műsorára, melyek 30 napon át a Direct Now applikációban is visszanézhetők lesznek. A Mephisto és az Álmodozások kora február 18-án, míg az Édes Emma, drága Böbe és a Szerelmesfilm február 25-én kerül műsorra a Direct One csatornán, mely a szolgáltató minden előfizetője számára elérhető.

 

Szabó István 16 éves korától filmrendezőnek készült, első próbálkozásra bekerült a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakára, több mint 60 nemzetközi díjat nyert filmjeivel. 1982-ben Oscar-díjat kapott, négy díjat vehetett át Cannes-ban, elnyerte az Európai Filmdíjat.

 

A Mephisto – Szabó István 1981-es filmje – a nácizmus kiteljesedését mutatja be egy hamburgi színházi társulatból induló színész életén keresztül, aki karrierje érdekében mindent feléget maga körül. A Mephisto a magyar filmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscart.

 

Az Álmodozások kora Szabó István egy korábbi, 1964-es alkotása. A személyes hangvételű film az illúziók elvesztésének, a felnőttlétbe való küzdelmes betagozódásnak története. Ugyanennek a korszaknak a filmje a Szerelmesfilm, mely már a fiatal felnőttlét csalódásainak története. Ezekkel a problémákkal a mai fiatal generációk is éppúgy küzdenek, mint a 60-as években élők. Ezért képesek szólni Szabó István filmjei a mai fiatalokhoz is, hiszen azok nem egy elfeledett múltban, hanem a mindenkori mában játszódnak.

 

Az Édes Emma, drága Böbe egy 90-es években készült film, mely a rendszerváltás zűrzavarának idején játszódik, amikor még senki nem ismeri az új rendszer játékszabályait. Emma és Böbe faluról költöztek fel Budapestre, pedagógusszálláson laknak és oroszt tanítanak egy nyolcadik kerületi általános iskolában. A rendszerváltás beköszöntével kénytelenek átképezni magukat angoltanárrá, miközben mellékállást is kell vállalniuk, hogy meg tudjanak élni.  A film díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

 

2021 júliusában indult el a Direct One TV szolgáltató saját, azonos nevű TV csatornája, amelyen azóta nagy sikerrel futnak exkluzív, elsősorban a Canal+ francia médiacsoport által gyártott prémium televíziós tartalmak, európai filmsorozatok. A Nemzeti Filmarchívummal kötött együttműködésnek köszönhetően tovább bővült az elérhető tartalmak köre: karácsony óta ikonikus magyar alkotások is láthatók a csatornán - köztük Szabó István filmjei is!

 

A Direct One csatorna a szolgáltató minden előfizetője számára elérhető a 18-as programhelyen, és a csatorna a Direct Now alkalmazásban is elérhető. Szabó István filmjeit az előfizetők 30 napon át visszanézhetik, tehát ez idő alatt bárhol, bármikor megtekinthetik a régen, vagy talán még sosem látott örökzöld alkotásokat. Az alkalmazással már összesen akár 85 csatorna nézhető mobiltelefonon, tableten, laptopon vagy okostévén, ráadásul senki nem marad le egyetlen premierről sem, mert az alkalmazásban a premier időpontjától kezdődően 7 napig visszanézhetők, illetve újraindíthatók a műsorok. A Direct Now alkalmazás további előnye, hogy egyszerre 5 műsort nézhetünk 5 különböző eszközön, így a családban egyidőben mindenki követheti a saját kedvencét. Az alkalmazás az előfizetőknek ingyenesen letölthető – több mint 20 ezer előfizető már aktívan használja az applikációt és élvezi annak minden előnyét.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott