Ugrás a tartalomra
4iG logo

Távközlési piacra lép a 4iG

A 4iG Nyrt. előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel és az Alpac Capital SA kezelésében lévő portfóliótársasággal, a Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel annak érdekében, hogy többségi tulajdont szerezzen a Hungaro DigiTel Kft.-ben, Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában. A lépéssel a 4iG és az Antenna Hungária szorosabbra fűzi partnerségét, amellyel a két nagyvállalat célja, hogy közös expanziós stratégiával jelenjenek meg a hazai és régiós távközlési piacon. A társaságok törekvéseit az Alpac Capital is támogatja, amelynek portfóliótársasága a tranzakció eredményeként a 4iG intézményi befektetője lesz.

 

A 4iG Nyrt. a mai napon bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungáriával és a nemzetközi hátterű Alpac Capital SA kezelésében lévő Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel annak érdekében, hogy megszerezze a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát. A HDT Magyarország vezető, és a régió egyik meghatározó műholdas távközlési vállalata, amely saját földi feladó állomásán keresztül VSAT és műholdas műsorterjesztési szolgáltatásokat biztosít megrendelőinek. A társaság 2020. évi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

 

A megállapodások értelmében az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTel -ben meglévő 50%-os tulajdonrészéből, míg a portugál befektetők teljes 50 százalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG Nyrt.-be, amellyel a vagyonértékelést megelőző becslések alapján 5 százalékot meghaladó részesedést szereznek a tőkepiaci társaságban.

 

A tranzakció a hazai műholdképesség fejlesztése mellett további stratégiai célokat is szolgál. A nagyvállalatok szándéka szerint, a hazai műholdas kommunikációban egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó Hungaro DigiTelen keresztül valósítanák meg közös expanziós stratégiájukat a hazai és a régiós távközlési piacon.

 

„A CarpathiaSat megalakítását követően a Hungaro DigiTel akvizíció fontos lépés az Antenna Hungáriával meglévő partnerségünk stratégiai szintre emelésében, amellyel célunk, hogy a digitális műholdas technológiák fejlesztése mellett, közösen lépjünk fel a hazai és a nemzetközi távközlési piacon. Ebben a törekvésünkben és további terjeszkedési elképzeléseink megvalósításában a Hungaro DigiTel lesz a közös iparági vállalatunk.” – mondta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

 

„A 4iG növekedési stratégiája szempontjából kiemelt jelentőségű az együttműködésünk az Alpac Capital SA-val. Intézményi befektetőként a csoport szaktudását és nemzetközi tapasztalatait is integrálhatjuk társaságunkba, amely további támogatást biztosít regionális piacra lépési törekvéseinkhez.” – hangsúlyozta Jászai Gellért.

 

„Társaságainknak a CarpathiaSat-ban fennálló partnerségében sikeresen valósul meg a piaci és állami vállalatok közötti együttműködés modellje. A kedvező tapasztalatok alapján szeretnénk szintet lépni és közösen erősíteni piaci pozícióinkat a távközlési piacon. Amellett, hogy a Hungaro DigiTel a távközlési területet érintő expanziónk közös platformjává is válik, a tranzakciót követően a HDT műholdas területen szerzett képességei is hatékonyabban érvényesülnek majd a magyar műholdas fejlesztés végrehajtása során.” – emelte ki Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

„Alapkezelőként, az Alpac Capital SA célja, hogy befektetőink számára értéket teremtsünk. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy továbbra is optimális tőkeforrást biztosítsunk a közepes nagyságú európai vállalatok számára. A 4iG Nyrt.-ben megszerzendő tulajdonrészünk kiváló lehetőség, hogy a 4iG menedzsmentjét hatékonyan támogassuk a közép-európai informatikai és telekommunikációs piacra vonatkozó terjeszkedési elképzelések megvalósításában.” – hangsúlyozta Pedro Vargas David az Alpac Capital SA vezérigazgatója.

 

A 4iG keddi bejelentése szerint a több lépésben megvalósuló ügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi eljárását követően áprilisban zárulhat. Az apport kapcsán a tőkeemelés részleteiről a 4iG igazgatósága az üzletrészek értékelését és a GVH eljárását követően adhat részletes tájékoztatást.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott