Ugrás a tartalomra
Filmio logo

Történelmi filmek ingyenesen a FILMIO-n

Az államalapítás és Szent István ünnepének alkalmából augusztus 19–22-ig ingyenesen lehet megtekinteni öt, a magyar történelem eseményeit feldolgozó filmet a FILMIO-n. Az István, a király az első magyar keresztény uralkodó trónra kerülésének előzményeit mutatja be, A Hídember a reformkort és az 1848–49-es forradalom és szabadságharcot követő időszakot állítja fókuszba, az Örök tél, az Akik maradtak és Veri az ördög a feleségét című alkotások pedig hazánk huszadik századi történelmére reflektálnak.

 

Magyarország múltját idézi meg, illetve történelmünk hőseinek állít emléket az az öt film, amelyek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából péntektől vasárnapig ingyenesen nézhetők a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n. A válogatásban szerepel klasszikus filmszatíra, legendás rockopera, valamint a közelmúlt díjnyertes és megrendítő történelmi alkotásai. A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg mintegy 500 magyar film közül válogathat a közönség a FILMIO-n, mely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

 

Veri az ördög a feleségét (1977)

 

András Ferenc filmszatírájában Kajtár Jolán meghívja főnökét és annak családját rokonaihoz a Balaton-felvidékre az augusztus 20-i ünnepre. Kajtárné valódi lakomával készül, hogy kedvében járjon befolyásos vendégeinek, a szigorú, munkamániás Vetró Géza azonban gyomorbajos és egyébként is nehezen találja meg a közös hangot a vidéki vasutas családdal. A film forgatókönyvét Kertész Ákos és Bereményi Géza közösen írta a rendezővel, a Balaton-felvidéki tájat Koltai Lajos operatőr gyönyörű képei örökítik meg, a főbb szerepekben pedig Pásztor Erzsi, Szabó Lajos, Pécsi Ildikó, Sarlai Imre és Spányik Éva brillíroznak.

 

István, a király (1981)

 

Az egyik legnépszerűbb magyar rockopera a Géza fejedelem halála utáni hatalmi összeütközést dolgozza fel a keresztény István és pogány riválisa, Koppány között. A legendás alkotás zenéjét Szörényi Levente, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, amelyből Koltay Gábor rendezett filmet.

 

A Hídember (2002)

 

Egy személyes tragédia hatására a féktelen, ifjú Széchenyi gróf örökre megtanulja mi a felelősség, ezért felhagy korábbi életével, hamarosan pedig a korszak híres politikusává, majd a magyar ellenzék vezérévé válik a Habsburgokkal szemben. Bereményi Géza filmje lélektani megközelítésből értelmezi a reformkori Magyarország eseményeit és legmeghatározóbb alakjának, Széchenyi Istvánnak jelentőségét. A „legnagyobb magyart” Eperjes Károly alakítja, a főbb szerepekben továbbá Cserhalmi György, Irina Lachina és Darvas Iván láthatók.

 

Örök tél (2018)

 

A második világháború végén Irén egy szovjet munkatáborban a túlélésért küzd, hogy újra láthassa családját és fronton harcoló férjét. A kegyetlen körülmények között ismerkedik meg fogolytársával, Rajmunddal, hamarosan pedig különös kapcsolat szövődik közöttük. Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró valós eseményeken és személyes visszaemlékezéseken alapuló filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza. A két főszereplőt az Emmy-díjas Gera Marina, valamint Csányi Sándor alakítják.

 

Akik maradtak (2019)

 

Tóth Barnabás lírai alkotásában egy holokauszt-túlélő fiatal lány és egy középkorú férfi egymást támogatva próbálja meg feldolgozni a második világháború traumáját, miután mindketten elvesztették családjukat. Eltérő koruk és személyiségük ellenére összeköti őket a gyász és kiüresedettség érzése, egymás társaságában pedig megtapasztalják az újrakezdéshez szükséges reményt és szeretetet.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott