Ugrás a tartalomra
Telekom logo

Túl a kétmilliomodik gigabites végponton a Telekom hálózata

Ügyfelei igényeinek jobb kiszolgálása érdekében a Magyar Telekom évek óta hatalmas erőforrásokat fordít vezetékes hálózatának fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára átlépte a kétmilliót a gigabites elérések száma a hálózatán. Ez azt jelenti, hogy a Telekom a hazai otthonok és vállalkozások 40%-ának már gigabites szolgáltatást tud kínálni. A gigabites társadalom létrehozása iránti elkötelezettséget mutatja, hogy a szolgáltató kifejezetten nagy figyelmet fordít a kisebb települések lefedésére is: máig mintegy 710 ötezer fő alatti településre vezette be a gigabites hálózatot – és ezek közül nagyjából 340 község lakossága még az ezer főt sem éri el.

 

Gigabites hálózatát a Telekom két különböző technológiával is fejleszti: a már meglévő kábelhálózatának modernizációjával 675.000, míg új optikai hálózat fejlesztésével összesen eddig 1.357.000 (ebből 2019-ben közel 350.000) végponton tette lehetővé a nagysebességű internetelérést.

 

Ezeken a területeken a Telekom ügyfeleinek extra gyors internetet kínál: optikán a 2 Gbps kínált elméleti maximum sebességű  otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik, a megújult kábelhálózaton pedig az 1 Gbps kínált elméleti maximum sebességű  csomagot is választhatják. Rengeteg TV-csatorna, HD kép- és hangminőség, valamint több képernyőn is hozzáférhető filmkölcsönzés vált elérhetővé az új hálózaton, továbbá itt is használható ezentúl az interaktív tévézés számos már meglévő funkciója, mint például a megállítható és visszatekerhető élő adás, a programozható és egy gombnyomással rögzíthető műsorok, a digitális műsorújság, a MoziKlub és a Videotéka, vagy a tévé képernyőjén elérhető, változatos online alkalmazások. A szélessávú internet kínálta előnyökből a helyi vállalkozások is profitálnak, hiszen gyorsabbá, rugalmasabbá válik működésük, javul a versenyképességük.
Lubor Zatko, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „Az elmúlt hetekben egyértelműen megmutatkozott, hogy mekkora szerepe van a korszerű távközlési infrastruktúrának és a digitális szolgáltatásoknak a gazdasági élet és a mindennapjaink fenntartásában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Telekom vezetékes- és mobilhálózata a veszélyhelyzet okozta rendkívüli terhelés ellenére is megbízhatóan szolgálja ki az otthoni és üzleti igényeket, ez hosszú évek elkötelezett munkájának eredménye. Idén is folytatjuk intenzív, gigabites fejlesztési programunkat, amely jelentős tényező hazánk digitális fejlettsége szempontjából is.”

 

A munka az idén is hasonló ütemben folytatódik: az első negyedévben már újonnan épített optikai hálózatot adtak át többek között Budapest VI., VIII., XI. és XIII. kerületében, valamint Bábolnán, Bagodon, Bakon, Debrecenben, Derecskén, Kiskunfélegyházán, Komáromban, Kömlődön, Miskolcon, Nagyigmándon, Pacsán, Pusztavámon, Tácon és Zalaegerszegen.

 

A Magyar Telekom célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites elérést tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott