Ugrás a tartalomra

Változás a közmédia SD csatornáinak egyéni műholdas vételében

MTVA logoA közszolgálati médiaszolgáltatások jobb minőségű vételének érdekében új transzponderre költözik a közmédia műholdas SD felbontású multiplexe. A frekvenciacsere érinti az M1, M2, Duna és Duna World SD változatát és az ugyanezen multiplexen MPEG audio rendszerben sugárzott rádióadásokat. Nem változik a műhold helye és a sugárzási paraméterek, rendszerparaméterek, a multiplex összetétele, csak a frekvencia és a polaritás.

Megszűnő multiplex

Az eddigi 11766 MHz-en (vertikális polarizációval) sugárzott változat kábeltelevíziós forrásnak is használható terjesztése 2013. július 8-án megszűnik, ezt követően már csak az áthangolásról tájékoztató inzertcsíkkal ellátva lesz nézhető további egy hétig.

Új frekvencia

Az új vételi adatok azonosak a tavaly december 17-től elérhető tartalék multiplex-szel, tehát azonnal elvégezhető az áthangolás, illetve több kábelszolgáltató már jelenleg is ezt használja elsődleges vételre):

Műhold: Eutelsat 9A EB9A
Pozíció: 9° kelet
Transzponder: 75
Vételi frekvencia: 12206,98 MHz
Sugárzási mód: DVB-S MPEG-2
Transzponder sávszélesség: 33 MHz
Szimbólumsebesség: 27.5 MBaud/s
Moduláció: QPSK
Forward Error Correction (FEC): 3/4
Használt adatsebesség: 14 Mbit/s
EIRP Magyarország területén: 50 dBW
Polarizáció: horizontális

Ütemezés

Július 8-tól a régi frekvencián, a Duna Televízió műsorjelén (de csak ott) folyamatos feliratcsík fogja tájékoztatni a nézőket és a fejállomási operátorokat az átállás szükségességéről.

Július 15-től 20-ig már nem lesz látható adás egyik csatorna esetén sem, helyette bármelyik csatornát kiválasztva statikus felirat fogja tájékoztatni a nézőket és operátorokat az új frekvenciáról. Ezt követően a régi frekvencián nem lesz elérhető tájékoztató felirat sem.

Az átállás kizárólag a műholdas SD jel vételi adatait érinti, tehát a műholdas HD és a földfelszíni DVB-T forrás esetén nem lesz változás.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott