Ugrás a tartalomra

12 nap múlva leállnak a szegedi és szentesi analóg adók is

Digitális Átállás logoKevesebb, mint két hét múlva megszűnik az analóg televízióadás Csongrád megyében is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) képviselői és Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke közös sajtótájékoztatón hívták fel az érintett televíziónézők figyelmét arra, hogy ne várjanak az utolsó pillanatig, álljanak át mielőbb a digitális adások vételére.

„Kevesebb, mint két hét, és a korábbi analóg műsorszórást Csongrád megyében is felváltja a digitális földfelszíni adás. Az érintetteknek, akik jelenleg hagyományos analóg földi adást néznek, azaz kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait látják, fel kell készülniük az átállásra. A digitális adások már most is elérhetők, így nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az átállást” – mondta el Zsuppán Attila, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója Szegeden.

Az átállás első üteme július 31-én zárul, és 14 megyét érint. Jelenleg az analóg és a digitális műsorszórás párhuzamosan érhető el, ezután azonban az érintett területeken, így Csongrád megyében is már csak a sokkal jobb kép- és hangminőséget kínáló digitális földfelszíni adás lesz fogható.

Vári Péter, a Hatóság műszaki főigazgató-helyettese elmondta: „a digitális adás jelenleg már az ország területének 98 százalékát lefedi, tehát bármikor átállhatunk a korszerűbb vételi módra. Ehhez nem szükséges új televíziót vásárolnunk, elég egy jelátalakítót, más néven set-top-boxot és antennát csatlakoztatni már meglévő készülékünkhöz. Aki több csatornát szeretne nézni, mint az átállás után ingyenesen elérhető 7, választhat a piacon lévő szolgáltatók előfizetési csomagjai közül is.”

Az NMHH szociális támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy állami támogatást kaphassanak mindazok, akik önállóan nem képesek végrehajtani az átállást. A hatóság szakemberei eddig több mint 400 ezer rászorultat kerestek fel. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, „a megyében 21.253 rászorultat azonosítottak, és közülük 5.113 fő élt az állam által nyújtott lehetőséggel. Az NMHH szerelői már 3.781 főnél végezték el a szerelési munkálatokat, tehát ennyi háztartásban már a digitális átállás nyújtotta előnyöket élvezik.”

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott