Ugrás a tartalomra

20 éves a magyar HBO

HBO logoAz HBO 1991. szeptember 28-án kezdte meg a sugárzását Magyarországon, így ma ünnepli 20. születésnapját.

Az HBO hazánk első számú, teljesen reklámmentes, 24 órás, előfizetéses prémium mozicsatornája. De hosszú út vezetett idáig. Kezdetben még narrátoros hangalámondással, szinkron nélkül kerültek adásba a műsorok. Hétköznapokon napi 9, hétvégén 18 óra volt a műsoridő. Menetrend szerinti vonatok vitték a kazettákat, s minden városban egyszerre nyomták meg a Lejátszás gombot.

1997. április 1-jétől a kazettás terjesztést felváltotta az akkoriban legkorszerűbbnek számító digitális rendszer, s már műholdon továbbították az adást a kábelszolgáltatók felé. A műsoridőt heti 120 órára bővítették, a narrátoros hangalámondást pedig felváltotta a szinkronizálás.

1997. október 1-jétől az HBO adása napi 24 órára bővült, majd a következő év április 1-jén bevezették a sztereó és Dolby Surround hangsugárzást, illetve a teletext szolgáltatást. 2003-ban az addigi egy csatorna mellett elindult az HBO2: a digitális rendszerű kábelszolgáltatók előfizetői így már egy időben két különböző műsor közül választhattak.

Két évvel később az örökzöld és fesztiválnyertes filmekre szakosodott Cinemax és Cinemax2 csatorna jelent meg palettán, majd 2007 szeptemberében a tematikus HBO Comedy bevezetésével tovább bővült a nézők választási lehetősége. Szintén ebben az évben indult el az HBO SVOD szolgáltatása, az HBO On Demand is (akkor még HBO Digital néven).

2008. április 1-jén bevezetésre került az HBO nagy felbontású adása, az HBO HD csatorna. Idén az internetes platformon is megjelent az HBO, ennek a fejlesztésnek az eredménye az online filmtár, az HBO GO, amely interneten keresztül elérhetővé teszi – egyelőre csak a TARR Kft. HBO Maxpak-előfizetői számára – az HBO kiemelt film- és sorozatkínálatát.

Boldog születésnapot, magyar HBO!

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott