Ugrás a tartalomra

2012. november 21. - A televíziózás világnapja

TV setA televíziózás világnapjának megtartásáról 1996-ban határozott az ENSZ közgyűlése. A döntés közvetlen előzménye az volt, hogy az év novemberében a világszervezet New York-i központjában első alkalommal tartották meg a Televíziós világfórumot.

A tanácskozás résztvevői a műsorkészítők morális felelősségét hangsúlyozták, hiszen a televízió hozzávetőleg 4 milliárd ember életében játszik meghatározó, véleményformáló szerepet.

A világnapon a televíziós szakemberek a békével, biztonsággal, a gazdasági és társadalmi fejlődéssel kapcsolatos műsorok cseréjét, közös készítését, a különböző kultúrák kölcsönös megismertetését szorgalmazzák. Az a cél lebeg a szemük előtt, hogy a világ különböző népeihez tartozó, más bőrszínű, más vallású, más nyelvet beszélő emberek közelebb kerüljenek egymáshoz.

Természetes, hogy ezen a napon a gyerekekről és a fiatalokról is több szó esik. Sokan kárhoztatják a televíziót, pedig a gondosan megválasztott, értékeket közvetítő műsorok az oktatásnak és a nevelésnek is fontos eszközei.

Magyar vonatkozású érdekesség, hogy a modern televíziózás alapvető elméletét és gyakorlati megoldásait Tihanyi Kálmán szabadalmaztatta 1926. március 20-án. Az ún. Radioskóp szabadalmi leírása - Magyarországról elsőként - 2001-ben belekerült A Világ emlékezete listába.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott