Ugrás a tartalomra

2020-ig szóló rádióspektrum-stratégia a földfelszíni műsorszórás tekintetében

NMHH logoA WRC-15 eredményei következtében születő uniós döntést követően a 2020-ig terjedő időszakban a 700 MHz sáv kiürítése miatt várhatóan a digitális átállás újabb fordulója következik.

A 470–790 MHz és a VHF sávi 2020. szeptember 5-én lejáró országos digitális TV-, valamint rádióhálózat üzemeltetési jogosultságokat figyelembe véve még a jelen stratégia időtávja során meg kell kezdeni a multiplex pályáztatásokat. A lehető leghamarabb ki kell írni a pályázatot és meg kell kezdeni az eljárást, hogy minden készen legyen időben, mire eljön az újabb váltás ideje.

Mire elérkezik a 700 MHz kiürítésének ideje, már számolni kell a DVB-T2-vel is, ami valamelyest pótolni tudja a két DVB-T multiplex kiesését. Abban az esetben, ha DVB-T2 mellett is születne döntés, úgy idejekorán meg kell kezdeni a megfelelő előkészületeket, hasonlóan, mint az analóg-digitális átállásnál. Az EU-s kötelezettségeink hatására a UHF-sávban az ország jelentős részében a jelenlegi DVB-T technológiával kialakítható hálózatok száma 3-ra fog csökkenni, mely a jelenlegi csatornakínálat jelentős csökkenését vonja maga után. A jelenlegi kínálat fenntartása vagy növelése technológiaváltást igényel. A DVB-T2 lehetőséget nyújt arra, hogy nagyobb lefedettséget lehessen elérni SFN hálózat használatával. Elképzelhető, hogy 2 DVB-T és 2 vagy 3 DVB-T2 multiplex üzemeljen, illetve hogy a DVB-T multiplexeket egy későbbi ütemben váltja a DVB-T2.

A műsorfolyamban egyre több HD műsor jelenik meg, továbbá a UHD is terjedőben van; a jobb minőségű adások lassan kiváltják az SD műsorokat. A DVB-T2 a HEVC-vel kombinálva képes ugyanakkora frekvenciatartományban ugyanannyi, de minőségben jobb műsort átvinni.

A DAB+ (Digital Audio Broadcast Plus) csak akkor lesz életképes, ha elkezdődik a műsorok sugárzása országos lefedettséggel. Mivel nincs megfelelő tartalomkínálat, csekély a kereslet a DAB+-ra. Első ütemben a közszolgálati rádiók adásba kerülése lenne racionális, és miután megfelelő mértékben elterjedt, valószínűsíthetően ezután térhetnek át a kereskedelmi csatornák is a DAB+-ra. Az FM lekapcsolás a stratégia időtávja alatt még nem időszerű.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott