Ugrás a tartalomra

30 éves a teletext hazánkban

TV set30 éve, 1982. november 30-án kezdte meg rendszeres kísérleti adását a teletext, a televíziós képújság.

A teletext egy televíziós szolgáltatás, voltaképpen a televízió és a számítógép összekapcsolása, amelyet hírek és egyéb szövegek megjelenítésére használnak. Az első teletext-szolgáltatást a BBC indította el 1975-ben. A fejlesztők azt ismerték fel, hogy a televízió adását sugárzó jelnek vannak szabad sávjai, amelyek a képernyőn megjelenített szöveges információk közreadására is alkalmasak. A teletext lényegében egy képernyőn nézhető elektronikus újság. A teletext szó 1976-ban született meg, a névadó egy számítógépes magazin újságírója volt.

A Magyar Televízió 1982. november 30-án Képújság néven indította el az új szolgáltatást a Magyar Távirati Iroda épületéből. (A Képújság főszerkesztő-helyettese Menczel János volt, fejlesztő mérnöke pedig Megyeri Gusztáv.) A szerkesztőség Commodor-64-es billentyűzeten gépelte be a fekete-fehér oldalak tartalmát, kezdetben svéd betűkészlettel, az ékezetes magyar betűk hiányoztak a betűkészletből.

Akkoriban mindössze 300 olyan készülék volt az országban, amelyeken le lehetett hívni a Teletext oldalait. A Magyar Televízió ezért naponta kétszer, később háromszor műsorára tűzte a Képújságot. Ugyanúgy éles adásba kerültek a 10-15 másodpercig látható szöveges táblák, mint egy játékfilm vagy egy élő beszélgetés a stúdióból.

Akkoriban ugyanis a teletext csak a távirányítós, színes televíziókészülékeken volt lehívható, amelyeket erre a célra szolgáló berendezéssel (dekóderrel) szereltek fel. Ma már csaknem minden televíziós csatornának önálló teletext-szolgáltatása van, és minden készülék alkalmas a teletext megjelenítésére.

Ugyanezt a technikát később tv-műsorok feliratozására is alkalmassá tették, ami többnyire a siketeknek nyújtott szolgáltatás, de a nem szinkronizált vagy feliratozott idegen nyelvű filmek megértését is segítheti. A közszolgálati csatornák teletextjei 2011 őszén egyesültek. Az M1 műsorainak feliratozása a 111., az M2 műsorainak a 222., a Duna műsorainak a 333., a Duna World műsorainak pedig a 444. oldalon olvasható. A csatornák műsorát a 300, illetve a 350. oldalon találhatják meg a nézők.

A szolgáltatás közkedveltsége számos országban csökkent, és a BBC a megszüntetésben is élen járt: 2009 őszén megszüntette világelső teletext-szolgáltatását.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott