Ugrás a tartalomra

45 éve sugározták hazánkban az első élő színes televíziós adást

MTVA logoA Magyar Televízió 1957 februárjában indította fekete-fehér kísérleti adását, s ezután egy bő évtizedet kellett várni arra, hogy hazánkban is elkezdődjenek a színes televízió sugárzásának kísérletei. .Az első "fecske" Bartók A csodálatos mandarin című balettjének 1966-os felvétele volt, ezt követte 1967-ben A koppányi aga testamentuma című első színes magyar tévéfilm Zsurzs Éva rendezésében, melyet 1968. április 4-én láthatott a közönség.

1969 márciusában megkezdődtek a színes kísérleti tévéadások, eleinte szerdánként 18 és 21 óra között, ezeket akkor még többnyire csak a francia importból származó 2-300 kísérleti készüléken lehetett fogni. 1969. április 5-én sugározták az első élő színes televíziós adást Horváth Ádám rendezésében, majd 1970-ben volt az első színes helyszíni adás az április 4-i díszszemléről. Ebben az évben kezdődött meg a hazai színes tévékészülékek gyártása is. Felmérések szerint a legnépszerűbb műsorokat ekkor már 3–3,5 millió állampolgár nézte.

1971-ben elindult a televízió második csatornája: műsorai heti két-három alkalommal jelentkeztek részben színes kiadásban, ezért a színes televízió és a második csatorna fogalma kezdettől fogva összekapcsolódott a nézők számára. Miután az első csatorna adói már lefoglalták a VHF (Very High Frequency) sáv frekvenciáit, a második műsor adóit 1971 augusztusában az UHF (Ultra High Frequency) sávra helyezték.

Az 1970-es évek közepétől (ahogy egyre nőtt a színes tévékészülékek elterjedtsége) mind több műsor váltott át fekete-fehérről színesre: 1980-tól már így jelentkezett a Híradó és A Hét valamennyi adása, s a színes műsorok aránya ebben az évtizedben 57 százalékra nőtt. A színes közvetítés térhódítása a 90-es években feltartóztathatatlanul folytatódott: az 1997-ben indult kereskedelmi tévék a közszolgálati adókkal együtt már szinte kizárólag színes technikával dolgoztak. Napjainkban fekete-fehér televíziós képeket szinte már csak a retróadások esetén, a fekete-fehér tévés korszak műsorainak ismétlésekor lehet látni.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott