Ugrás a tartalomra

55 éves a magyar televíziózás

Magyar Televízió logoA Magyar Televízió 1957. május 1-jén sugározta első adását. Néhány kísérleti adás után 1957. május 1-jén, a Hősök teréről sugárzott élő adással kezdte meg működését a Magyar Televízió. Ez a dátum a magyarországi televíziózás történetének kezdete is. Az évfordulót a május 1-jei, nagyszabású fővárosi rendezvények közvetítésével ünnepli a közszolgálati média.
 
1957 májusában, amikor elindult a Magyar Televízió adása, még olyan kísérleti technikának számított az új médium, mint jóval később, a 90-es években az internet, vagy az új évezredben a 3D mozi. Izgatottan ismerkedtek a villogó dobozzal az első szerencsés nézők, ahogyan a televíziózásban rejlő lehetőségekkel az adásokat készítő szakemberek is. A négy kamerával és három rádióriporterrel induló első adások még kevesekhez jutottak el, az előfizetők száma azonban rohamosan gyarapodott, és tíz éven belül elérte az egymilliót.
 
Hogyan hódította meg az országot a televízió? A tévézés ugyan nem helyettesíti a színházba vagy koncertre járást, a könyv- vagy újságolvasást, sokak számára azonban máig az egyetlen esély az ország és a világ híreinek, kulturális javakinak elérésére. Milliókat ültet a stadionok lelátóira, a színházak és mozik nézőterére, vetélkedőiben széles tömegek számára teszi példává a tudást és a tehetséget. Tömegmédium, amely egyszerre „termeli” és közvetíti a tömegkultúrát, ezért szerepe is, ez utóbbival együtt, folyamatosan változik. Ha kell, olimpiát közvetít és Holdra szállást, filmeket és híreket ad, hasznos tudást, közös témát vagy soha nem volt hősöket… Informál és szórakoztat – ahogyan gyakran jellemzik a televíziót, és mert mindezt személyesen, de nagy tömegben teszi, közben, láthatatlanul, de közösséget is teremt.
 
Az idén 55 éves Magyar Televízió tavaly januárban érkezett történetének újabb jelentős mérföldkövéhez. Az újjáalakult közmédia-rendszerben a négy közszolgálati médiaszolgáltató, a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTI munkatársai, illetve a televíziós hagyomány gondozói, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szakembergárdája megrendelői illetve műsorgyártói szerepben folytatták munkájukat. A közszolgálat közösen ünnepli a magyar televíziózás és a Magyar Televízió 55. születésnapját is: május 1-jén az m1 és az MR1-Kossuth Rádió számol be a délelőtti, Kossuth téri családi programokról, majd élőben közvetíti a 14 órakor kezdődő Vodafone Belvárosi Nagydíjat és az Erzsébet téri színpadon rendezett Koncert Majálist A Dal előadóival. Televíziós szakmai szempontból régen állt ekkora kihívás előtt a közszolgálati  média, hiszen ilyen méretű és különleges helyszínről történő közvetítésre az elmúlt évtizedekben alig akadt példa. A közmédia 38 különféle típusú kamerával, négy közvetítő kocsival és egy látványstúdióval, összesen mintegy 160 munkatárs mozgósításával mutatja be nézőinek a belvárosi majális eseményeit.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott