Ugrás a tartalomra

A 10+1 legérdekesebb tény az olimpiákról

SES logoAlig ért véget a labdarúgó Európa-bajnokság, de a világ máris olimpiai lázban ég. A 2016-os sporteseményt Rio de Janeiróban rendezik meg, ami minden eddiginél emlékezetesebbnek ígérkezik. Az idei, 31. nyári olimpiai játékokra rekordszámú nevezés érkezett, összesen 206 ország delegálja sportolóit az eseményre. Az eddigi legtöbb, 306 aranyérmet osztanak majd ki 28 sportágban. Míg a helyszínen több mint 7,5 millióan, addig a műholdas közvetítéseknek köszönhetően több mint 4,5 milliárdan szurkolhatnak honfitársaiknak. Az olimpiákkal kapcsolatban azonban számos más érdekesség is van – ebből gyűjtötte össze most a SES, a világ vezető műholdas szolgáltatója a legérdekesebb tényeket.

Tudtad?

Érdekességek az olimpiákról

1. Az 1936-os berlini olimpia volt az első, amit élőben közvetített a televízió.
2. Habár a győztesek aranyat nyernek az olimpiákon, az igazság az, hogy az érmük nem tömör arany. Valójában már közel 100 éve nem tiszta aranyból készítik a medálokat. Helyette ezüstből öntik ki, majd arannyal vonják be őket.
3. Eddig három alkalommal maradt el olimpia, mindannyiszor háború miatt.
4. Az első néhány újkori olimpián még nem tartottak megnyitó ünnepséget. Csak az 1908-as londoni olimpiával jött ez divatba, azóta pedig a rendező városok folyamatosan próbálják felülmúlni egymást a különböző produkciókkal.
5. A 2016-os riói olimpia lesz az első olyan alkalom az olimpiák történetében, hogy egy dél-amerikai ország a vendéglátó. A város 2009-ben nyerte meg a rendezés jogát, maga mögé utasítva ezzel Chicagót, Madridot és Tokiót.

Magyarország sikerei az olimpiai játékokon

6. Magyarország eddig 480 érmet szerzett az olimpiai játékokon, melynek 35%-a arany volt. Ezzel a legeredményesebb olyan nemzet vagyunk, amely még nem rendezett olimpiát.
7. Az egyik legsikeresebb magyar úszónő, Egerszegi Krisztina egyben a legfiatalabb magyar sportoló is, aki olimpiai bajnok lett. Míg Egerszegi 14, addig a vívó Gerevich Aladár 50 éves volt, amikor aranyérmet nyert, ezzel pedig ő vált a legidősebben olimpiai bajnoki címet szerzett sportolónkká.
8. Olimpiai bajnok úszóink eddig összesen 16 137 métert úsztak az aranyérmekért a döntőkben.
9. Hazánk első olimpiai aranyérmét Hajós Alfrédnak köszönhetjük. Érdekes módon, egy modern medencében úszva, 100 méteren, a mai bajnokoktól több mint 42 méterrel maradna le. Hajósnak azonban a Pireuszi-öböl 12 fokos vizében kellett teljesítenie.
10. Magyar szempontból az 1952-es helsinki olimpia volt a legsikeresebb, ahol sportolóink összesen 42 érmet szereztek.

+1. A SES és az Eurovision műsorszóró kapacitás-megállapodása értelmében a cég 5 műholdja vesz részt a riói olimpiai játékok közvetítésében. Így a SES egyszerre akár 20 sportág történéseit is el tudja juttatni kiváló képminőségben a világlakosság legalább egyharmadának, mindössze egyetlen sugárral. Ezzel a költséghatékonysággal egyetlen más infrastruktúra sem vetélkedhet, és így biztos, hogy senki nem fog lemaradni a fontos eseményekről.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott