Ugrás a tartalomra

A Digi Communication nyeresége és adósságállománya is nőtt

DIGI logoTavaly 11,8 millió euróra nőtt a Digi Communication távközlési csoport adózás utáni nyeresége az előző évi 4 millió euróhoz képest, ugyanakkor a cég hosszú távú adósságállománya is nőtt 13,7 százalékkal - derült ki a tőzsdei befektetői prospektusból, amit csütörtökön tett közzé a vállalat a bukaresti értéktőzsdén.

A Digi Communication csoport Romániában, Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban nyújt szolgáltatásokat a távközlési piacon. A csoport legnagyobb piaca Romániában van, ahol az árbevétel tavaly elérte a 612,7 millió eurót. A Digi Magyarországon 137,9 millió euró árbevételt valósított meg, s 16,4 százalékkal járult hozzá a csoport összbevételeihez. Spanyolországban 83 millió euró, Olaszországban 9,2 millió euró árbevételük volt.

A Diginek más kelet-közép-európai országokban is volt leányvállalata, de ezeket eladta az elmúlt években.

A hosszú távú adósságállomány tavaly 13,17 százalékkal, 746,4 millió euróra emelkedett, a teljes adósság értéke azonban eléri az 1,239 milliárd eurót, ami 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz mérten.

A Digi Communication tulajdonosai május 16-án Bukarestben tőzsdére akarják vinni a csoport romániai leányvállalatának, az RCS&RDS részvényeinek 25 százalékát. E terv kivitelezése érdekében tették közzé most a befektetői prospektust, amely tartalmazza a vállalat legutóbbi években elért eredményeit.

A tranzakcióból legtöbb 1,218 milliárd lejt (mintegy 270 millió euró) remélnek a tulajdonosok, akik intézményi befektetőknek, jogi és magánszemélyeknek egyaránt felkínálták a részvényvásárlást.

A Digi Communication a nagyváradi Teszári Zoltáné, aki a részvények 47 százaléka révén bír ellenőrzéssel a cég felett. A vállalkozó a tőzsdei bejegyzés után sem veszítené el az irányítást a cég felett. A román média értesülései szerint a tőzsdére való bejegyzés nyomán külföldi kisebbségi részvényesek lépnek ki az üzletből.

Teszári már 2007-ben is megpróbálta bejegyezni a londoni tőzsdén a céget, akkor a nemzetközi gazdasági válság húzta át a számításait.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott