Ugrás a tartalomra

A digitális átállás korszakváltást hoz a televíziózásban

Digitális Átállás logoA digitális átállás olyan mértékű korszakváltást hoz a televíziózásban, mint amekkora a fekete-fehérről a színes televíziózásra történő áttérés volt - közölte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója kedden, a digitális átállásról rendezett kétnapos velencei konferencia első napján.

Aranyosné Börcs Janka megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy 2013 a digitális átállás éve lesz Magyarországon. Az átállás két ütemben zajlik majd: az ország középső részén július 31-ig, a többi részen október 31-ig az adótornyok áthangolásával befejeződik a technológiai átállás.

A feladat nagy, ezért fontos, hogy az NMHH ne egyedül, hanem állami és önkormányzati szervekkel, civil szervezetekkel, hírközlési szolgáltatókkal közösen valósítsa meg az átállást - tette hozzá.

A főigazgató kiemelte: az országos programot megelőzően, tavaly év végén Barcson és Sopronban - tesztjelleggel - zökkenőmentesen sikerült végrehajtani az átállást. Barcs lett Magyarország első digitális városa. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az átállást sikeresen végre lehet hajtani az egész országban - fogalmazott.

Mátrai Gábor az NMHH hírközlési elnökhelyettese elmondta: a digitális átállást követően az analóg tévézést a digitális váltja fel. Úgy vélte, hogy az össztársadalmi érdekeken túl komoly nemzetgazdasági hozadéka is lehet az átállásnak, Magyarország nemzetközi versenyképességének megőrzése miatt pedig kiemelkedő jelentőségű.

Hozzátette: a felszabaduló frekvenciaspektrum lehetőséget biztosít a korábbinál hatékonyabb elosztására. Emlékeztetett rá, hogy az állam felelőssége a rábízott frekvenciavagyonnal való felelős gazdálkodás.

A 800 megahertzes frekvencia az átállást követően felszabadul. A frekvenciasáv nagy előnye, hogy kevés bázisállomás segítségével is nagyon jó minőségű mobil szélessávú internetet tesz lehetővé, főleg vidéken. Értékesítése lehetővé teszi országos lefedettségű mobil szélessávú szolgáltatás indítását, ami gazdasági fejlődést eredményezhet és csökkentheti a digitális szakadékot.

Kovács Endre az NMHH főosztályvezetője közölte, hogy a négymillió magyar háztartásból 416 ezer háztartás elsődlegesen érintett a digitális átállásban, mert csak analóg földfelszíni sugárzást ér el. További 103 ezer háztartás másodlagosan érintett: az analóg mellett digitális szolgáltatásokhoz is hozzáférnek.

Felméréseik szerint az érintett háztartások nagy része nehéz anyagi helyzetben van, ezért fontos, hogy aktív segítséget kapjanak az átálláshoz. Hangsúlyozta, hogy nem pénzt adnak nekik, hanem megoldják az átállást a háztartásokban. A támogatás mértéke mintegy 25 ezer forint lesz háztartásonként.

Az átállási folyamat során 2013. november 31-ig lehet támogatást igényelni. Március 11-től 500 településen 500 felmérést végző kezdte el munkáját, hogy világos képet alkosson a rászorulókról.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott