Ugrás a tartalomra

A Duna TV és a TV2 akadálymentesít a legjobban

TV setA nagy tévék összműsoridejének már több mint fele feliratos vagy jeltolmácsolt – olvasható a Médiatanács felkérésére készült tanulmányban, amely 2013 II. negyedévét vizsgálja.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai rendszeresen elemzik a két nagy kereskedelmi (RTL Klub, TV2), valamint a négy közszolgálati televízió (M1, M2, Duna TV, Duna World) feliratozási, jelnyelvi tolmácsolási gyakorlatát.

A legfrissebb elemzés az idei áprilisi-júniusi időszakból havi 24 adásnapot választott ki véletlenszerűen. A hatóság alkalmazásában dolgozó hallássérült kollégák összesen ezerhatszáz órát kódoltak az elemzéshez.

Nézzük a legfontosabb megállapításokat:

  • Az összműsoridő 55,6 százalékát látták el segédlettel.
  • Naptári napi átlagban a legtöbb segédletes műsort a Duna World vetítette, 14 óra 23 percet, de mindegyik csatorna 10 óra felett teljesített átlagosan.
  • A Duna TV és a TV2 hibátlanul tett eleget minden vizsgált napon a 6-24 órára előírt törvényi kvótának. A többi négy csatornánál 2-6 nap esetén csak a 0-24 idősávra értendően érte el a legalább nyolc órát.
  • Jellemzően a legnagyobb nézettségű műsorszámokat feliratozzák (kivéve az élő és sportműsorokat): sorozatot 449 esetben, híradót 338 esetben, időjárás-jelentést 309 esetben, gyerekműsort 385 esetben feliratoztak a vizsgált negyedévben.
  • Továbbra sem megoldott még az élő műsorok, az élő bejelentkezések feliratozása. A hallási segédlettel ellátott műsoroknál többször előfordul, hogy hibás vagy késik a felirat, ezért minőségi javulás szükséges.
Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott