Ugrás a tartalomra

A geo-blocking feloldásán dolgozik a kormány

TV setTakács Szabolcs államtitkár a sportközvetítések határon átnyúló hozzáférhetővé tétele iránti uniós fellépést szorgalmazta Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos magyarországi látogatása során.

Günther Oettinger 2016. május 18–19-én tett hivatalos látogatást Magyarországon. Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár május 19-én találkozott a biztossal és szorgalmazta a sportközvetítések határon átnyúló hozzáférhetővé tétele iránti uniós fellépést.

Unió-szerte súlyos problémát jelent az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozások egy speciális esete, a sportközvetítések határon átnyúló sugárzásának korlátozása. Ennek az oka, hogy az Európai Unió területén a sportműsorok (olimpiai játékok, világbajnokságok, Európa-bajnokságok, Bajnokok Ligája stb.) élő közvetítésének jogát a sportesemények jogtulajdonosai területi alapon értékesítik a műsorsugárzó szervezeteknek. A jogtulajdonosok és a műsorsugárzó szervezetek között létrejött szerződések arra kötelezik a műsorsugárzó szervezeteket, hogy az adott sportközvetítés vételét, illetve elérhetőségét csak az adott tagállam területére korlátozzák.

A sportközvetítések további sajátossága, hogy a szabad mozgás jogával élő vagy más okból egy másik tagállamban tartózkodó uniós polgár azzal szembesül, hogy az adott tagállam tévétársaságai a saját nemzeti sportolói által képviselt sportágakból állítanak össze egy műsorfolyamot, ebből következőleg az uniós alapszabadságokkal élő polgárok az olimpiai játékok, valamint az európai és a világversenyek esetén a  nemzeti sportolóik teljesítményét nem tudják követni.

Uniós szabályozás hiányában ez a jelenlegi gyakorlat aláássa az Európai Unió sarokkövét képező egységes piac kiteljesedését, mivel a sportműsorok közvetítésének területén lényegében a tagállami határok mentén fragmentálja az egységes piacot.

A magyar Kormány 2015 ősze óta minden lehetséges brüsszeli fórumon fellép a sportközvetítések körében tapasztalható területi alapú tartalomkorlátozások megszüntetése érdekében, és azt az álláspontot képviseli, hogy a probléma hosszú távon csak uniós szintű szabályozással oldható meg.

Az Európai Bizottság a 2015. május 6-án közzétett Digitális Egységes Piaci Stratégiában, valamint a 2015. október 28-án megjelent Egységes Piaci Stratégiában maga is célkitűzésként határozta meg a területi alapú tartalomkorlátozások (geo-blocking) felszámolását. Azonban a sportközvetítések határon átnyúló sugárzása korlátozásának felszámolása – mint a geo-blocking egyik speciális esete – érdekében az Európai Bizottság ez idáig nem fogalmazott meg javaslatot.

A kiemelt magyar kormányzati célkitűzés mielőbbi megvalósítása érdekében Takács Szabolcs államtitkár az egységes uniós szabályozás kialakítása iránti, a jelenlegi uniós szabályozás módosítását célzó konkrét magyar szövegjavaslatokat is átnyújtotta az uniós biztosnak.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott