Ugrás a tartalomra

A közérdeklődésre számot tartó sportesemények legyenek szabadon foghatók

MTVA logoAz Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) 75. genfi közgyűlésén deklarálta, legyenek szabadon foghatók - tehát nem kódolt, fizetős - a közérdeklődésre számot tartó sportesemények. Az EBU közleménye szerint a sportok a sportközvetítésekkel párhuzamosan váltak egyre népszerűbbé, és ezzel egy időben a kultúra részévé. Az otthon is kódolatlanul fogható sportközvetítések egész Európa-szerte lehetőséget nyújtanak arra, hogy a lehető legtöbbféle sporttal megismerkedjünk – azokkal, amelyek már nagy közönséggel bírnak, és azokkal is, amelyeket eddig szinte csak hozzáértő nézők követhettek.

A közmédia korábban már többször kezdeményezte, Magyarország számára kiemelten fontos ügy, hogy a jelentős sportesemények kódolatlanul legyenek foghatóak, akár országhatárra való tekintet nélkül is, megoldva ezzel azt a fennálló problémát, mely elsősorban a határon túli magyarokat érinti. Az EBU ezen állásfoglalása így bizakodásra adhat okot a magyar tévénézőknek és rádióhallgatóknak is.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének 56 országból 73 aktív tagja van, székhelye Genf. Az EBU-t 1950-ben, Nagy-Britanniában hozták létre abból a célból, hogy a tagok a híradóbejátszásokat egymás között megoszthassák. Magyarország, illetve a Magyar Televízió és a Magyar Rádió 1993-ban csatlakozott az EBU-hoz, amikor egyesült az OIRT-tal (a kelet-európai országok rádiós és televíziós szervezete volt), az EBU egykori versenytársával. A közmédia-rendszer átalakítását követően a közmédia intézményei 2014. január 1-től csoportos EBU tagságot kaptak.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott